Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 8. 2020,
14.35

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

3

Natisni članek

Alzheimerjeva bolezen veterinarska fakulteta pes

Ponedeljek, 17. 8. 2020, 14.35

3 leta, 8 mesecev

Pomembno odkritje ljubljanske veterinarske fakultete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

3

pes gozd | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Raziskovalci ljubljanske veterinarske fakultete so dokazali, da je mogoče pasje matične celice iz maščobe spremeniti v živčne celice. Če se bo izkazalo, da te celice tudi funkcionalno delujejo kot živčne celice, bi to lahko v prihodnosti pomenilo pomemben premik pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Psi pogosto obolevajo za boleznijo, podobno Alzheimerjevi bolezni pri ljudeh. Eno od možnosti za zdravljenje v prihodnosti pa predstavljajo prav matične celice, ki bi jih predhodno razvili v živčne celice. S proučevanjem te bolezni in možnosti njenega zdravljenja se ukvarjajo tudi raziskovalci na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, h kliničnim raziskavam pri psih, ki bodo lahko pozneje zanimive tudi za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni pri ljudeh, pa bodo prispevali tudi rezultati raziskave slovenskih raziskovalcev, so poudarili na fakulteti, piše STA.

V raziskavi so sodelavci veterinarske fakultete preverili delovanje različnih dejavnikov, ki v telesu usmerjajo pravilen razvoj živčnih celic. Odkrili so pravo kombinacijo dejavnikov, ki pasje matične celice iz maščobe spodbudi k pretvorbi v živčne celice. Za zdaj so diferenciacijo celic dokazali glede na njihovo obliko in aktivnost genov v laboratoriju, v nadaljnjih raziskavah pa bo treba ugotoviti, ali takšne celice tudi delujejo kot živčne celice v živem organizmu, so pojasnili na fakulteti.

Pomemben premik pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni

Kot so pojasnili, je raziskava pomembna predvsem z dveh vidikov - odraslim matičnim celicam se običajno pripisuje slabša sposobnost pretvorbe v različna tkiva, ta raziskava pa kaže, da je mogoč prehod med zelo različnimi tipi celic, kot so maščobne matične celice in živčne celice, brez predhodne dediferenciacije celic v nediferencirane matične celice.

Če se bo izkazalo, da te celice tudi funkcionalno delujejo kot živčne celice, bi to lahko v prihodnosti pomenilo pomemben premik pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni. Rezultate raziskave so ljubljanski raziskovalci objavili tudi v eni od vodilnih revij s področja veterinarske medicine BMC Veterinary Research, so sporočili, še piše STA.

Ne spreglejte