SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomagamo Francu Jurši: Kaj piše v dopolnilu DeSUS?

2

termometer

Koalicija nadaljuje nepremičninsko nanizanko z usklajevanjem o "popustu" na nepremičninski davek, ki ga predlaga DeSUS. Ni res, da ni jasno, kaj predlaga stranka upokojencev.

Čeprav je vodja poslancev Demokratične stranke upokojencev Slovenije Franc Jurša prejšnjo sredo po seji izvršnega odbora dejal, da še ni bil seznanjen z vsebino dopolnila njegove stranke, je besedilo kristalno jasno. Je pa res, da še ni vloženo v parlamentarno proceduro.

Kaj natančno je napovedal Erjavec? Kot kaže, bo morala stranka DeSUS popuščati pri vsebini dopolnila, saj bi bila ob sprejetju dopolnila luknja v proračunu precejšnja. Predsednik stranke Karl Erjavec je sicer prejšnjo sredo po seji izvršnega odbora brez pogojnika napovedal:

"DeSUS bo vložila amandma, ki se bo glasil: Polna odmera davka v skladu z dopolnjenim šestim členom se uveljavi postopoma. Leta 2014 se davek odmeri v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, leta 2015 v višini 80 odstotkov, leta 2016 pa v polni vrednosti izračuna."

Popust za vse, ne le stanovanjske nepremičnine Glede na to besedilo bi bile prihodnje leto 40-odstotnega "popusta" na odmerjeni davek deležne vse nepremičnine, ne samo stanovanjske, saj šesti člen zakona govori o davčnih stopnjah za vse skupine nepremičnin.

Ne 40-milijonsko, 70-milijonsko brezno V predlogu zakona piše, da naj bi se v proračun zaradi davka nateklo 183 milijonov evrov. Popust v višini 40 odstotkov bi leta 2014 torej pomenil, da bi v proračunu zazevala kar 73-milijonska luknja, ne le 40-milijonska, ki jo omenjajo mediji.

Kaže torej, da DeSUS pri dopolnilu v takšni obliki ne bo mogla vztrajati. Če pa se bo koalicija uskladila o kakšnih popustih, bo morala najti rezerve pri drugih odhodkih ali prihodkih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin