Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2014,
16.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

volitve volilna udeležba dopust

Nedelja, 11. 5. 2014, 16.05

7 let, 12 mesecev

Politiki na volitve, državljani pa na dopust

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na volilno udeležbo vpliva že samo vreme, saj v primeru sončnega vremena volivci bolj redko zaidejo na volišče. A politikov to nič ne moti in bi volitve razpisali kar sredi največje turistične sezone.

Po odstopu Alenke Bratušek ima predsednik republike Borut Pahor na voljo 30 dni, da poišče novega mandatarja, a predvideva se, da ga ne bo iskal in bo razpisal predčasne volitve v državni zbor.

Na volišča junija, julija, avgusta ali septembra? Ob tem se odpira vprašanje, kateri izmed poletnih mesecev, ko je vsak drugi Slovenec, starejši od 15 let, na dopustu, bi bil za to najbolj primeren. Razpisati volitve že konec junija, torej pred oziroma ob začetku poletnih počitnic, časovno ni več mogoče, če bi čakali do septembra, bi se politična kriza preveč vleka, ustavni pravniki pa pravijo, da je avgust neprimeren mesec za volitve.

Termin volitev je tako najbolj verjeten v juliju, ne pa tudi najbolj primeren. Sodeč po podatkih iz lanskega leta, ki nam jih je uspelo pridobiti s statističnega urada, iz potovalnih agencij Intelekta in Odklop ter hrvaške turistične organizacije, je namreč ravno julija največ Slovencev na dopustu.

Glede na dejstvo, da so podatki pomanjkljivi, lahko sklepamo, da je julija vsaj četrtina ali več Slovencev na dopustu.

Predčasno glasovanje? Volilni upravičenci, ki bi bili v času volitev na dopustu, imajo sicer možnost, da svoj glas na volitvah oddajo predčasno, in sicer na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij. Vendar je predčasno glasovanje mogoče le tri dni pred volitvami oziroma v torek, sredo in četrtek pred volilno nedeljo.

Če se ne bi mogli udeležiti niti predčasnih volitev, lahko državno volilno komisijo obvestijo, da bodo glasovali po pošti. Če bi se veliko ljudi odločilo za to možnost, bi na končni volilni izid čakali dlje časa, saj glasovnice po pošti potujejo tudi do tri tedne.

Že tako nizka volilna udeležba Čas največje turistične sezone tako vsekakor lahko precej vpliva na volilno udeležbo, ki že sicer iz volitev v volitve pada. Najvišja udeležba je bila na drugih volitvah v državni zbor v samostojni Sloveniji leta 1992, ko je svoj glas oddalo skoraj 86 odstotkov volilnih upravičencev. Vse od takrat udeležba pada, na zadnjih volitvah je bila 65-odstotna.

Po zadnji javnomnenjski anketi, ki jo je Episcenter opravil za TSmedio, bi se volitev v aprilu zanesljivo in verjetno udeležilo 62 odstotkov anketiranih.

Ne spreglejte