Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2019,
10.22

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

9

Natisni članek

zapor Dušan Valentinčič Andreja Katič Jože Podržaj pobeg iz zapora

Torek, 15. 1. 2019, 10.22

5 let, 3 mesece

Pogovarjali smo se s pobeglim pripornikom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

9

Damnjan Mitrović, ki je tik pred novim letom skupaj z Draganom Milosavljevićem pobegnil iz koprskega pripora in nato v Italiji zaprosil za azil, je danes stopil pred naše kamere. Spregovoril je kakšne so razmere v koprskem zaporu in kako sta s sopripornikom načrtovala pobeg.

Damnjan Mitrović in Dragan Milosavljević, priprta zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, sta pobegnila v noči na 30. december lani. Kot sta zapisala v sporočilu paznikom, sta se za potezo odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Slovenije, da ju izroči Srbiji.

40-letni srbski državljan Mitrović se je le nekaj dni po pobegu javil iz Italije, kjer naj bi z družino zaprosil za azil. Zdaj je stopil pred kamero Planeta, za katero je spregovoril o razmerah v zaporu in okoliščinah pobega.

Mitrović, ki s svojo družino že več kot desetletje živi v Italiji, je novinarja Vitomirja Petroviča prisrčno sprejel v svojem domu v Ferrari. Ker ni navdušen nad obračunavanjem med pazniki in upravo koprskega zapora se je odločil, da bo odkrito spregovoril o svoji situaciji v zaporu.

Novice Ministri našli rešitev za dodatne zaposlitve pravosodnih policistov #video

Povedal je, da glavni nadzorni paznik s kamerami lahko natančno spremlja dogajanje v zaporu. Odvisno pa je, kateri paznik to funkcijo opravlja, opozarja. Čeprav bi lahko s sojetnikom pobegnila že noč prej, tega nista upala storiti. Takrat je namreč funkcijo glavnega nadzornika opravljal vesten starejši paznik, ki je redno in natančno s svetilko preverjal vsa okna zaporniških celic, tudi rešetke na oknih. "Dejansko je nadzoroval vse kot je potrebno, zato tisto noč kljub nažaganim rešetkam, tega nisva upala storiti," je priznal Mitrovič.

Pokazal je tudi kako sta z vrvjo zakrila nažagane rešetke, da se niso opazile razpoke. Podrobnosti pobega in preostale pomanjkljivosti varnostnega sistema v koprskem zaporu pa si boste lahko ogledali v četrtkovi oddaji Argument na Planet TV.

Katićeva v Kopru

Pobeg je razkril organizacijske in kadrovske težave v koprskem zaporu, zaradi česar se je tam danes mudila ministrica za pravosodje Andreja Katič

Priznala je, da imajo v Kopru skoraj 35-odstotni manko kadrovskih policistov, po pogovoru z zaposlenimi v koprskem zaporu pa je bila zadovoljna z videnim. Med konkretnimi ukrepi je navedla nadgradnjo oziroma posodobitev nadzorno-snemalnega sistema, za katerega bo potrebnih okoli 25.000 evrov.

"Zavedam se kadrovskih omejitev povsod po državni upravi, saj tudi na drugih področjih manjka kadrov, ampak nekje tukaj res rešitve moramo najti," je dodala ministrica. Tudi ob takojšnji sprostitvi sredstev za nove kadre pa bi zaradi uvajanja v delo ti lahko prišli v Koper šele čez poldrugo leto, zato je Katičeva napovedala iskanje vmesnih možnosti, ki bi olajšale nove zaposlitve. Kot primer je navedla spremembo delovne zakonodaje, po kateri bi pravosodni policist, ki bi želel delati v Kopru, naknadno pridobil znanje italijanskega jezika, ki je zahtevano na dvojezičnem območju.

Filmski pobeg

Kot smo povzeli poročilo uprave za izvrševanje sankcij, sta pripornika pobegnila tako, da sta prežagala rešetke na oknu in jih najverjetneje s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino.

S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela prek rezilne žice na streho tovornega vhoda. Od tam sta se s pomočjo prirejene vrvi spustila prek zunanjega zida na cesto pri tovornem vhodu.

Ne spreglejte