Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
28. 11. 2012,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2012, 11.30

8 let

Pogorevc: Policija na protestih v Mariboru ni prekoračila pooblastil

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ocena nekaterih teoretikov in politikov, da je policija v Mariboru ukrepala z neprimernimi prisilnimi sredstvi in s prekomerno silo, je najmanj močno preuranjena, trdi Jože Romšek.

Na ponedeljkovih množičnih protestih v Mariboru proti županu Francu Kanglerju je izbruhnilo nasilje, ki se mu je policija postavila po robu s prisilnimi sredstvi – s fizično silo, palicami, plinskimi sredstvi in konjenico.

Ali je policija pri tem ravnala v okviru svojih pristojnosti, smo se pogovarjali z nekdanjima generalnima direktorjema policije Jožetom Romškom in Markom Pogorevcem.

"Policija je eden boljših sistemov slovenske države"

Romšek nam je pojasnil, da je mariborske dogodke v tej obliki že kar nekaj časa pričakoval. Boji se, da bi iz te iskre lahko nastal požar tudi v drugih slovenskih mestih, saj po njegovem mnenju očitno ljudje potrebujejo samo nek povod, da izlijejo svoj bes, ki se je zaradi vseh nakopičenih družbenih in eksistenčnih problemov nabiral v njih vsa leta od osamosvojitve dalje. Kljub temu je prepričan, da nasilen način reševanja družbenih problemov na ulicah naših mest ne vodi v pravo smer, pri čemer je, kot pravi, vsekakor treba omogočati z ustavo in zakonom predpisana mirna in nenasilna zbiranja.

"Zatrdim lahko, da je slovenska policija eden boljših sistemov slovenske države, ki kljub vsem težavam, ki jo pestijo, še vedno opravlja svoje temeljno poslanstvo, med drugim tudi zagotavljanje javnega reda in miru," je izpostavil v nadaljevanju in dodal, da vsaka pravno urejena država, tudi Slovenija, nedvomno potrebuje učinkovito policijo, ne glede na to, ali jo imamo radi ali ne. Ob tem je poudaril, da pa je popolnoma drugo vprašanje ustreznost veljavnih predpisov, po katerih se morajo ravnati tako policija, tožilstvo, sodišča in drugi državni organi, ne glede na to, v katero vejo državne oblasti spadajo.

"V nasprotju z nekaterimi teoretiki in politiki, ki vedno ocenjujejo operativno ukrepanje policije, ne da bi poznali vse okoliščine posameznih primerov in ne da bi imeli svoje osebne izkušnje s področja vodenja policije, lahko zatrdim, da je njihova ocena, da je policija v Mariboru ukrepala nepravilno, z neprimernimi prisilnimi sredstvi in s prekomerno silo, najmanj močno preuranjena," je zatrdil.

Prepričan je namreč, da bo sistem vodenja, poveljevanja in uporabe vseh vrst prisilnih sredstev v Mariboru, upoštevajoč načelo njihove sorazmerne uporabe, skrbno analiziran in da se bo morebitna odgovornost ugotavljala samo na podlagi nesporno ugotovljenih dejstev. Pri tem po njegovem mnenju ne smemo spregledati okoliščine, da so morali policisti ukrepati izključno po ukazih nadrejenih in da posamezen policist v takšnih primerih lahko ukrepa samoiniciativno samo v primerih, ko je neposredno ogroženo njegovo življenje.

"Ni prav, da se organizatorji skrivajo. To je neodgovorno."

Pogorevc meni, da ni prav, da so organizatorji množičnih demonstracij anonimni. Poudaril je, da to ni odgovorno predvsem do ljudi, ki prihajajo na demonstracije, saj so po zakonu prav organizatorji dolžni poskrbeti za varno izvedbo protestov, prvo medicinsko pomoč, protipožarno zaščito in podobno. Zaradi skrivanja organizatorjev je, tako pravi Pogorevc, v težkem položaju tudi policija, saj težko dobi prave podatke o udeležbi, programu in kraju shoda. Vsi ti podatki so namreč pomembni za delo policije.

"Ker podatkov policija nima, je večja možnost, da se shoda udeležijo posamezniki, ki so, da rečem, željni krvi, ki prinašajo predmete, ki ne bi smeli biti prisotni na protestih – palice, nože, orožje in eksplozivna sredstva. Demonstracije tako izkoristijo za vse druge interese, nasilje, izgrede in podobno, ne pa za tisto, kar si organizatorji želijo," je izpostavil in pri tem poudaril še, da je policija ravnala v skladu s svojimi pooblastili.

"Po mojem mnenju, kolikor sem videl, policija ni prekoračila pooblastil. Tudi pri uporabi prisilnih sredstev je upoštevala načelo postopnosti. Na samih demonstracijah niso bila uporabljena najhujša sredstva za razbijanje, na primer vodni topovi, ampak konjenica, solzivec, helikopter in gumijevke. Policija je tudi upoštevala načelo, da se mora najprej nekajkrat opozoriti množico z zvočniki, naj se razide. Tega posamezniki niso upoštevali, ampak so napadli policijo. Zaradi učinka psihologije množice je prišlo do vsesplošnega izgreda. Zdaj pa obtožujemo policijo, ob tem pa se ne sprašujemo, kje so ti vrli organizatorji, ki nimajo niti toliko korajže, da bi se razkrili javnosti," je zaključil Pogorevc.

Ne spreglejte