Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
12.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 12.24

7 let, 12 mesecev

Pogajanja med stavkovnim odborom in upravo v Karoserijah neuspešna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pogajanja med stavkovnim odborom in upravo družbe Karoserije so bila neuspešna, zato se bo stavka nadaljevala tudi v ponedeljek je povedal sekretar SKEI regijske organizacije Štajerska Martin Dular.

Okoli 100 delavcev v Karoserijah je stavkalo že maja, ponovna stavka pa se je začela danes ob 6. uri.

Zaposleni v družbi Karoserije so se za vnovično stavko odločili, ker jim delodajalec kljub dogovoru po stavki pred mesecem dni ni izplačal preostalega dela regresa za letni dopust ter poravnaval dajatev iz in na bruto plače za maj.

Zaposleni direktorju očitajo izvajanje psihičnega pritiska nad delavci Za Dularja je glavna težava v družbi Karoserije njen lastnik Franc Unuk. "Človek je nemogoč! Delavce zmerja za pijance, lažnivce, kradljivce, jim grozi z odpustitvijo. V tej tovarni se je delavec že obesil, ker ni zmogel psihičnega pritiska," je povedal.

Dular: Lastniki lahko delajo kar hočejo

Po njegovih besedah so na račun Unuka prejeli pritožbe tudi s številnih drugih naslovov, a mu nič ne morejo. "To je izraz nefunkcionalnosti naše države. Lastniki lahko delajo, kar hočejo, in nihče jim nič ne more," je prepričan Dular.

Izvršni odbor sindikata SKEI v podjetju pa je na torkovi izredni seji ugotovil, da so zaposlenim v Karoserijah še vedno bistveno kršene njihove pravice. "Kljub številnim preteklim opozorilom in stavki se stanje ni izboljšalo, ampak se je še poslabšalo," ocenjujejo v sindikatu.

Prvič prekinili stavko, ko jim je lastnik nakazal obrok regresa v višini 100 EUR Okoli 100 zaposlenih v mariborski družbi Karoserije, ki se ukvarja z avtomobilsko industrijo, je stavkalo že 24. maja. Stavko so po treh dneh prekinili, saj jim je delodajalec na zahtevo nemškega partnerja, za katerega izdelujejo kabine za tovornjake, izplačal prvi obrok regresa v višini 100 evrov.

Do 20. junija bi moral delodajalec poravnati še del preostalih dolgov do delavcev, a tega, kot ugotavlja sindikat, ni storil. Ni jim izplačal obroka neizplačanih regresov za letni dopust pri majski plači in ni poravnal dajatev iz in na bruto plače za mesec maj, kot je bilo dogovorjeno.

Je delodajalec zavestno pristopil k novim kršitvam?

Člani izvršnega odbora SKEI Karoserije so na torkovi seji tudi ugotovili, da delodajalec ni zgolj kršil sprejetih dogovorov, ampak je "zavestno pristopil" še k novim kršitvam delovnopravne zakonodaje in kolektivnih pogodb.

Delavcem namreč pri plači za maj ni priznal ustreznega dodatka za delo v popoldanski in nočni izmeni ter izplačal nadur. Nekaterim pa tudi ni plačal nadomestila za čas odsotnosti v času stavke.

Delavci Karoserij med drugim čakajo na regrese zadnjih treh let. Od skupno nekaj več kot 2200 evrov so doslej prijeli le sto evrov, pa še to pod prisilo nemškega partnerja.

Ne spreglejte