SiolNET. Novice Slovenija
3,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podvodno mesto, ki ga skriva slovensko morje #foto

3,23

termometer

Podvodne arheološke raziskave – Fizine, Portorož
Foto: Zavod za podvodno arheologijo

Na območju Fizin pri Portorožu lahko najdemo arheološke ostanke naselbine s pristaniščem, ki pa so danes v celoti pod vodo. Zakaj je nekoč živa rimska arhitektura danes skrita pod gladino morja?

Gladina morja na slovenski obali se po podatkih agencije za okolje zvišuje za približno en milimeter na leto, kar je v skladu s trendom gladine Sredozemskega morja. Je višanje gladine morja odgovorno za skritje stare naselbine?

Na območju v bližini Portoroža je bila od 1. do 6. stoletja našega štetja manjša naselbina s pristaniščem. Stoji v neposredni bližini rimskodobne ribogojnice s pomoli.

Zakaj so naselbine pod vodo?

"Te naselbine so bile nekoč na kopnem, to je dejstvo," trdi klimatologinja Lučka Kajfež-Bogataj. "Poleg dviganja gladine morja je tu še en proces, ki smo mu priča tudi na naši obali," razlaga. Gre za pogrezanje in dviganje obal. "Ponekod, kjer se obala poseda, lahko pride do zalitja, ne da bi se morje dvignilo," trdi in dodaja, da je zato težko reči, kateri proces je prevladal v preteklosti. Najverjetneje kombinacija obeh.

Podvodne arheološke raziskave – Fizine, Portorož Foto: Zavod za podvodno arheologijo

Podvodne arheološke raziskave – Fizine, Portorož Foto: Zavod za podvodno arheologijo

Podvodne arheološke raziskave – Fizine, Portorož Foto: Zavod za podvodno arheologijo
Podvodne arheološke raziskave – Fizine, Portorož Foto: Zavod za podvodno arheologijo Podvodne arheološke raziskave – Fizine, Portorož Foto: Zavod za podvodno arheologijo Podvodne arheološke raziskave – Fizine, Portorož Foto: Zavod za podvodno arheologijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 49
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin