Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
15.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 15.51

8 let, 3 mesece

Podporo k imenu Primorska izrazilo že preko 6000 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Civilna iniciativa Za Primorsko je v Ajdovščini pripravila zborovanje za ohranitev imena Primorska v poimenovanju bodočih pokrajin na zahodu Slovenije.

Izraz mora ostati v vseh aktih, tudi vlada mora to razumeti," je poudaril zamejski pisatelj Boris Pahor, ki je spregovoril več kot 300 ljudem v in pred dvorano prve slovenske vlade, kjer so bili tudi nekateri primorski poslanci in župani. Pod peticijo za ohranitev imena Primorska je sicer že preko 6000 podpisov. Izključevanje pojma Primorska je nekaj nemogočega, saj je Primorska "za nas postala sveta", je poudaril Pahor. "Če že Goriška hoče imeti svojo identiteto, naj bo Primorska pokrajina Goriška oz. Primorska Goriška," je odgovoril zagovornikom poimenovanja Goriška pokrajina za območje severne Primorske, kar predlaga tudi vlada. Po skorajšnjem padcu meje bodo zamejski Slovenci potrebovali oporo v Primorski, je še dodal. "Primorska je že večkrat vstala in bo še enkrat" "Prisiljeni smo vstati zoper politikantstvo in za ohranitev Primorske. Primorska je že večkrat vstala in bo še enkrat. Zgodovinska in legitimna pravica je, da se Primorska ohrani v poimenovanju pokrajin," je izpostavil pobudnik ustanovitve civilne iniciative za Primorsko Marjan Bevk, sicer predsednik društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. Ob Tigrovcih so k civilni iniciativi pristopila vsa primorska območna združenja borcev z izjemo novogoriškega.

Sicer pa so na današnjem zborovanju, ki so se ga med drugimi udeležili poslanca Davorin Terčon in Breda Pečan, koprski župan Boris Popovič, nekateri drugi župani in podpredsednik SD Igor Lukšič, prizadevanja civilne iniciative podprli še pesnik Ciril Zlobec, pisatelj Saša Vuga in publicist Miro Kocjan.

Zlobec: "Dober Koprčan ali Goričan ne more biti nič drugega kot dober Primorec" Zlobec se je začudil, da se "del Primorcev, čeprav ob trditvi, da ima Primorsko v srcu, hoče ločiti od drugih Primorcev". "Dober Koprčan ali Goričan ne more biti nič drugega kot dober Primorec," je prepričan. "Primorci so bili vedno imenitno enotni, danes pa prihaja do razpok. Primorska dežela mora obstati, je naša legitimiteta, naša kri in naš zrak," ga je dopolnil Vuga.

Če naj Primorska tudi v prihodnosti Sloveniji odpira gospodarska in kulturna vrata v Evropo, mora ostati dovolj močna in ne razkosana, je prepričan Kocjan. Ob njem se je za oblikovanje enotne Primorske pokrajine zavzel tudi predsednik zunajparlamentarne stranke Zveza za Primorsko Pavel Gregorčič, ki je odgovorne pozval, naj jih ne silijo na referendum, ker je odločitev vnaprej znana. "Delijo nas, ker želijo ubiti upornost Primorske," je bil odločen ajdovski župan Marjan Poljšak in pozval na demonstracije v prestolnici, če bo to potrebno.

Civilna iniciativa Za Primorsko je z današnjim zborovanjem, ki ga je spremljalo za Ajdovščino redko sneženje, tudi začela zbiranje podpisov pod istoimensko peticijo, s katero nameravajo od vlade zahtevati ohranitev imena Primorska pri poimenovanju bodočih pokrajin.

Ne spreglejte