Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2011,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 12. 8. 2011, 15.54

8 let

Počitniška hišica Marka Jakliča, ki je ne bi smelo biti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker nekateri "bolj obvladajo pravno državo", poslopja direktorja Lekarn Ljubljana Marka Jakliča v Polhograjskih dolomitih še stojijo.

Marko Jaklič je leta 2002, ko je bil še član uprave Vzajemne, v Selu nad Polhovim Gradcem za 50.000 evrov kupil staro kmetijo z 29 hektari gozda in štirimi hektari obdelovalne zemlje. Kmetijo je porušil in zgradil stanovanjsko in gospodarsko poslopje ter bazen. Leta 2005 je Jaklič medijem povedal, da kmetijo zgolj obnavlja in da bo na njej redil koze.

Napake inšpektorja Da je Jaklič nekaj naredil narobe, je že maja 2005 odločil inšpektor za okolje in prostor Tomaž Miklavčič in mu naložil, da mora gradnjo teh objektov ustaviti, ker so nelegalna gradnja. Jaklič je septembra 2005 prvič zaprosil za gradbeno dovoljenje in bil zaradi neurejenega lastništva poti, ki je potekala prek gradbene parcele, zavrnjen.

Direktor Lekarn Ljubljana je te dni na dopustu in je bil za nas nedosegljiv, je pa pred časom pojasnil, da "pot ni bila vrisana tam, kjer poteka, temveč je bila vrisana, da poteka čez hišo".

Vendar tudi Miklavčičeva odločba ni bila popolna. Ministrstvo za okolje mu je dalo še dve priložnosti, da jo ustrezno dopolni, a mu to ni uspelo. Enkrat je ponovil prvo napako in ni navedel ene od štirih parcel, drugič se je zatipkal pri navedbi dimenzije objekta.

Nesoglasja, usklajevanja, porodniške in bolniške Potem je "pri neki gospe zadeva dve leti ležala", kot je maja letos povedal minister za okolje in prostor Roko Žarnić. Takrat še ni vedel zakaj, zdaj pa lahko pojasni, da je na "potek postopka vplivalo več okoliščin":

"Strokovna nesoglasja med gradbenim inšpektorjem in pritožbenim upravnim organom v zvezi s postopki ugotavljanja pravega in popolnega dejanskega stanja v zadevi, prekinitev postopka zaradi rešitve predhodnega vprašanja geodetske uskladitve katastrskih podatkov z dejanskim stanjem in kadrovski vplivi (porodniški dopust dveh uslužbenk ministrstva in daljša bolniška odsotnost vodja sektorja za okolje in prostor na II. stopnji)," so navedli na ministrstvu.

Še stoji Tako so stavbe preživele do maja letos, ko je bila izdana tretja in po mnenju ministrstva končno popolna odločba. Ta Jakliču nalaga, da mora črno gradnjo odstraniti do 20. julija letos, sicer bo to na njegove stroške storila država.

Kmetija danes še vedno stoji in s svojo pločevinasto streho še vedno izstopa med preostalimi kmetijami v okolici. Odstranjena je bila le ena deska na vratih ograje, a verjetno ni prva od mnogih. Tudi koz nismo opazili.

Še tretjič po gradbeno dovoljenje Kako je možno, da se odstranitev te črne gradnje odlaga bolj kot kakšne druge, se je vprašal tudi Žarnić. "Ker smo v pravni državi in ker nekateri, ki bolj obvladajo pravno državo in vse možnosti, hočemo postopati v tem postopku dejansko tako, da ne bo kakršnihkoli pravnih zapletov," je odgovoril maja v parlamentu.

Jaklič se je na prvo odločbo pritožil in uspel zaradi napake inšpektorja. Zoper drugo odločbo iz leta 2008 in tisto iz maja letos pa je sprožil tožbi na upravnem sodišču. Ponovno je tudi zaprosil za gradbeno dovoljenje. 15. junija letos je prošnjo sam umaknil, nato pa jo petega julija spet vložil. Jaklič gradbeno dovoljenje lahko pridobi, v kolikor bodo izpolnjeni vsi zakonski pogoji, je pojasnila Darja Vidic z upravne enote Ljubljana.

Vendar nič od tega ne zadrži izvršilnega postopka.

Strah pred Jakličevim uspehom Inšpekcija za okolje trdi, da o bodočih dejanjih gradbenega inšpektorja javnosti ne morejo obveščati. Neuradno smo izvedeli, da bo izvršilni postopek sprožen šele, ko bodo končani vsi postopki. Upravno sodišče je pred kratkim prejelo upravne spise, ki se nanašajo na zadevo.

Izvedeli smo tudi, da naj bi bili na inšpekciji prepričani, da Jakliču ne bo uspelo legalizirati gradnje. Zadržke naj bi imeli, ker bi mu morali v primeru, da bi mu objekte podrli in bi se potem izkazalo, da ima Jaklič prav, davkoplačevalci povrniti stroške, ki ne bi bili majhni.

Navdušen nad Polhograjskimi Dolomiti Očitno je Jakliču v Polhograjskih Dolomitih zelo všeč. Leta 2009 je namreč kupil 2000 kvadratnih metrov veliko posest s kmetijo in senikom v Setniku, ki je od njegove počitniške hišice v Selu nad Polhovim Gradcem oddaljena le okoli 15 minut vožnje, pretežno po makadamskih gozdnih cestah.

23. februarja lani je prosil za gradbeno dovoljenje na parcelah v Setniku in je bil zavrnjen. Senik, za katerega je grozilo, da se bo sesedel, je medtem obnovil, propadajoče kmetije pa (še) ne. Kot so poročali mediji, je Jaklič še solastnik hiše na Vrhovcih v Ljubljani, kjer živi s starši in družino, prek svojega hrvaškega podjetja M Kontakt pa ima v lasti dve hiši in oljčni nasad na hrvaškem otoku Korčula.

Ne spreglejte