Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
10.29

Osveženo pred

3 ure, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
občina sindikat napad spor redar

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 10.29

3 ure, 34 minut

Po napadu na redarja oster odziv sindikata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Redar | Poudarjajo, da bo sindikat po preučitvi zadeve in v sodelovanju s pooblaščenim odvetnikom zoper delodajalce, ki nimajo sklenjenega zavarovanja odgovornosti, vlagal odškodninske tožbe. | Foto Ana Kovač

Poudarjajo, da bo sindikat po preučitvi zadeve in v sodelovanju s pooblaščenim odvetnikom zoper delodajalce, ki nimajo sklenjenega zavarovanja odgovornosti, vlagal odškodninske tožbe.

Foto: Ana Kovač

Sindikat občinskih redarjev Slovenije je v odzivu na napad na občinskega redarja v romskem naselju Poganci izrazil razočaranje in zgroženost nad odnosom do njih. Po njihovih navedbah se je ponovno izkazalo, da je delo občinskega redarja zahtevno, nevarno, nepredvidljivo in naporno ter ga delodajalci in država žal premalo cenijo.

V sindikatu poudarjajo, da je vsako nasilje, še posebej storjeno zoper pooblaščene uradne osebe – občinske redarje, nesprejemljivo in ga je treba ostro obsoditi ter preganjati s pravnimi sredstvi.

Vse več psihičnega in fizičnega nasilja 

Ugotavljajo, da se psihično in fizično nasilje nad občinskimi redarji stopnjujeta, v vedno več primerih se kaže izrazito osebna nastrojenost posameznikov proti občinskim redarjem. Ob tem poudarjajo, da je delodajalec občinskega redarja napotil na intervencijo v romsko naselje, čeprav je delo v patrulji opravljal sam, in da gre v primerih interveniranja v romskem naselju za rizične postopke.

slovenska policija
Novice Pretep v romskem naselju, poškodovan občinski redar

Po njihovem mnenju odrejanje zgolj enega občinskega redarja v patruljo ni ustrezno, saj je treba zasledovati varnost občinskega redarja pri izvedbi postopkov, na kar delodajalce stalno opozarjajo. "Zaradi nepredvidljivosti dogodkov je z varnostnega vidika ustreznejša oblika dela patruljiranje, ki ga opravljata dva občinska redarja, kar nenazadnje izhaja tudi iz pravil policijske stroke, ki jih uporabljajo za izvajanje pooblastil občinskega redarstva. Če na delo že razporedijo samo enega občinskega redarja, po mnenju sindikata nikakor ni primerno, da ga napotijo na intervencijo v romsko naselje," so še zapisali v odzivu.

Kot so navedli, pri napotitvi na intervencijo ni šlo za pristojnost občinskega redarstva, saj izvajanje del v območju javne ceste predpisuje 31. člen zakona o cestah, za katere je pristojen občinski inšpektorat. 

V romskem naselju Poganci se je 26. julija začel spor med prebivalci naselja, ker naj bi izvajalec opravljal gradbena dela – urejal je dovoz do hiše enega od prebivalcev – drugi pa se s tem niso strinjali. Policisti so ugotovili, da prekopa ne izvaja na zasebnem zemljišču, zato so o tem obvestili pristojne na Mestni občini Novo mesto, ki po zakonu o občinskem redarstvu med drugim skrbijo tudi za varnost na občinskih javnih poteh.
Ne spreglejte