Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
15.42

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek Senko Pličanič Vlasta Nussdorfer pravosodje

Torek, 11. 6. 2013, 15.42

4 leta, 7 mesecev

Pličanič: Z vsemi spremembami v Sloveniji se zelo mudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednica vlade Alenka Bratušek se je na srečanju s predstavniki vrhovnega sodišča, sodnega sveta in pravosodnega ministrstva dogovorila, da bodo pripravili dolgoročno strategijo razvoja sodstva.

Ustanovili bodo delovno skupino, priprave pa lahko trajajo tudi leto ali več, je po sestanku pojasnila v izjavi za medije.

Morda bodo ustanovili tudi skupino sodnih strokovnjakov Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pojasnjuje, da bodo v pripravo strategije vključeni vsi omenjeni deležniki, torej tako vrhovno sodišče, kot tudi sodni svet in ministrstvo. Poleg mešane skupine bodo morda ustanovili tudi skupino sodnih strokovnjakov.

Ker gre za konceptualne stvari, je "treba stvari temeljito premisliti, nikakor pa ne hiteti", je po srečanju dejal Masleša. Ob tem je pojasnil, da se v Evropi krepi vloga sodnega sveta in da bo treba jasno določiti, kakšne pristojnosti imajo vrhovno sodišče, sodni svet in ministrstvo. Po njegovih besedah bi reforma lahko zaživela v dveh letih.

Pličanič ima zelo jasne načrte spreminjanja posameznih predpisov in drugih ukrepov Minister za pravosodje Senko Pličanič pa pravi, da se "z vsemi spremembami v Sloveniji zelo mudi". To sicer po njegovih besedah ne pomeni, da jih delajo "na hitro, rokohitrsko, nekvalitetno". Ima pa, kot pravi, zelo jasne načrte spreminjanja posameznih predpisov in drugih ukrepov "in dve leti sta absolutno predolg čas".

Glede nekaterih razhajanj med Pličaničem in Maslešo glede sprememb zakonov o sodiščih in o sodniški službi je minister vnovič pojasnil, da mora imeti izvršilna veja oblasti nek vzvod nadzora glede hitrosti odločanja sodišč, sicer pa ta nadzor ne sme posegati v odločanje o konkretnih primerih.

Tudi o vlogi sodnega sveta v procesu izboljšanja učinkovitosti sodstva O zavezi državljanom o izboljšanju stanja na področju sodstva, ki so jo podpisali pretekli teden, se po ministrovih besedah danes niso nič pogovarjali, so se pa pogovarjali tudi o vlogi sodnega sveta v procesu izboljšanja učinkovitosti sodstva. Sodni svet je že imel možnost sodelovanja v tem procesu in jo bo tudi v prihodnje še imel, poudarja Pličanič. Ob tem je omenil tudi priporočila Skupine držav proti korupciji (Greco), ki se po njegovih besedah nanašajo tudi na to, kaj bi sodni svet moral narediti. Minister tako od sodnega sveta pričakuje, da bo med drugim postavil jasne standarde obnašanja sodnikov, medtem ko opravljajo sodniško funkcijo, in tudi kaj se zgodi, ko sodnik preneha sodniško funkcijo in gre med odvetnike.

Današnji sestanek se je sicer zgodil na pobudo predsednika sodnega sveta Janeza Vlaja. Ta je pred srečanjem medijem dejal, da so pobudo podali zaradi nedavnih dogajanj in načina sprejemanja sodniških reform, ki so jih nekako zaobšle. "Čeprav imamo pristojnosti po zakonu, smo nekako tu bili izključeni," je dejal Vlaj.

Pličanič: V pravosodju so poleg težav z učinkovitostjo še kakšne druge težave Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in minister za pravosodje Senko Pličanič pa sta na delovnem srečanju spregovorila o delovanju sodišč in širšega pravosodnega sistema. Minister je po sestanku kot ključno vprašanje izpostavil vprašanje učinkovitosti sodstva, varuhinjo pa je seznanil tudi z nedavno podpisano zavezo sodstva in vlade.

Nussdorferjeva: Ljudje opozarjajo, da se nekateri postopki vlečejo nerazumno dolgo Kot je v izjavi za javnost po srečanju pojasnila Nussdorferjeva, je pobud s področij pravosodja precej. Ljudje opozarjajo, da se nekateri postopki vlečejo nerazumno dolgo. V nekaterih primerih pa tudi niso zadovoljni z odločitvijo.

A Nussdorferjeva opozarja, da varuh ne more sprejemati drugačnih odločitev. Ljudi lahko opozori na ustrezne poti, ki so jim na voljo in jih morda niti ne poznajo, kot tudi na brezplačno pomoč, za katero bi si želeli, da bi bila še širša. Kot pravi varuhinja, ljudje od varuha pričakujejo zelo veliko, a varuh lahko deluje le, če gre za zlorabo oblasti ali prepočasne postopke.

Minister Pličanič je varuhinjo seznanil in ji izročil pred kratkim podpisano besedilo zaveze sodstva in vlade državljankam in državljanom, s katero se zavezujeta k bistvenemu skrajšanju sodnih postopkov.

Tudi o razmerah v zavodih za prestajanje kazni Količina pobud, pritožb, obupanih pozivov in zlasti njihova vsebina pa po ministrovih besedah kažejo na to, da so v slovenskem pravosodju poleg problema učinkovitosti še kakšni drugi problemi. Kot je dejal, je z varuhinjo govoril tudi o tem v želji, da se skupaj in v sodelovanju še z nekaterimi drugimi institucijami, kot je protikorupcijska komisija, lotijo tega vprašanja in poskušajo ugotoviti, ali in v kakšnem obsegu imamo opravka še z drugačnimi pojavi. Pri čemer, je pojasnil Pličanič, misli zlasti na korupcijo.

V pogovoru se konkretnih, aktualnih primerov niso dotaknili. "Mislim, da je prav, da jih prepustimo pravosodju, ki odloča na več stopnjah," je dejala varuhinja. So pa na primer spregovorili tudi o razmerah v zavodih za prestajanje kazni, kjer je po njenih besedah treba paziti, da so tudi zaposlenim zagotovljeni primerni pogoji.

Tematik, ki so jih odprli, pa je toliko, da so se dogovorili za še pogostejša srečevanja v prihodnje, tudi v ožjih skupinah, je še dodala.

Ne spreglejte