Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
13.38

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Senko Pličanič Hilda Tovšak

Torek, 21. 5. 2013, 13.38

4 leta, 7 mesecev

Pličanič od Furlana poročilo v primeru Tovšakove pričakuje do četrtka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za pravosodje Senko Pličanič je od vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana zahteval poročilo v kazenski zadevi Hilde Tovšak. Pričakuje ga v dveh dneh.

Kot so navedli na ministrstvu, želi Pličanič od Specializiranega državnega tožilstva odgovore o tem, ali je šlo dejansko za napako državnega tožilca, zanimajo ga tudi okoliščine zadeve in ali bodo sprejeti kakšni ukrepi.

Minister bo po potrebi za poročilo v tej zadevi zaprosil tudi sodišče Minister je pisal tudi generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju. Kot so navedli na ministrstvu za pravosodje, Pličanič pričakuje jasno sliko, kaj je šlo narobe v konkretnem primeru Hilde Tovšak. Prav tako pričakuje konkretne predloge za potrebne spremembe zakonodaje ter v primeru ugotovljenih napak tudi prevzem osebne odgovornosti funkcionarjev v pravosodju, so v sporočilu za javnost še navedli na ministrstvu.

Fišer mu bo prve odgovore očitno podal že danes, saj se bosta, kot so naknadno sporočili z ministrstva, še danes sestala, po srečanju pa bosta podala tudi izjavi za javnost.

Minister bo po potrebi za poročilo v tej zadevi zaprosil tudi sodišče, so še navedli na ministrstvu. Spomnili so še, da je minister Pličanič že v svojem prejšnjem mandatu predlagal "precejšnje zakonske spremembe glede sodne preiskave". "Takrat so njegovi predlogi naleteli na določena nasprotovanja, a ravno dogodki zadnjih dni kažejo, da so bili ministrovi predlogi še kako utemeljeni ter bo potrebno ponovno razmisliti o njihovi ponovni vključitvi v pravosodno reformo," so navedli na ministrstvu.

Novica ga je presenetila Pličanič je sicer že v ponedeljek dejal, da ga je novica, "da se išče Hilda Tovšak", presenetila. Ocenil je, da je "očitno šlo nekaj narobe". V medijih je pojasnil, da kot minister za pravosodje nima neposrednih pristojnosti, na podlagi katerih bi lahko ukrepal v konkretnih zadevah, ki jih vodijo posamezni tožilci ali v katerih sodijo sodniki. "Imam del odgovornosti, največje pa ima državno tožilstvo samo, zato da deluje zakonito, učinkovito in brez napak, kot je ta," je dejal.

Tovšakova je namreč po izpustitvi iz pripora v petek očitno pobegnila, mediji ugibajo, da morda v Kenijo, kjer naj bi bila po poročanju nekaterih medijev njena sestra, medtem ko drugi navajajo, da je tam njena nečakinja, njena sestra pa da je v Ameriki.

Ne spreglejte