Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2013,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2013, 10.49

8 let

Pličanič in Šušteršič: Vlada dela normalno naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet Državljanske liste bo v soboto razpravljal o aktualnih političnih temah, med katerimi je tudi poročilo protikorupcijske komisije. Takrat naj bi bilo tudi znano, ali bo DL ostala del koalicije.

Kot je za Planet Siol.net potrdila tiskovna predstavnica Državljanske liste (DL) Helena Lovše, bo svet DL v soboto razpravljal tudi o poročilu protikorupcijske komisije. Takrat bo znano, ali bo DL ostala del trenutne koalicije ali bo sprožila kakšne druge postopke.

KPK: Janković in Janša sta kršila protikorupcijsko zakonodajo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč v torek ugotovila, da sta ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ter predsednik vlade in SDS Janez Janša kršila protikorupcijsko zakonodajo. Komisija je ugotovila, da Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši pa se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov. Janković in Janša sta navedbe protikorupcijske komisije zavrnila in dejala, da ne bosta odstopila. Oba sta podporo dobila tudi v svetu svojih strank.

Virant je zahteval odstop obeh Predsednik Državljanske liste in državnega zbora Gregor Virant je po objavi poročila dejal, da so ugotovitve protikorupcijske komisije tako obremenjujoče, da terjajo odstop obeh politikov z javnih funkcij. V sredo je povedal, da je "ta trenutek bistveno manj pomembno, kakšna koalicija bo vodila to državo, temveč ali bomo živeli v državi, ki je vredna zaupanja. V pravni državi, ki je vredna zaupanja." Pri tem je dodal, da je DL, ko je vstopala v koalicijo, vztrajala pri tem, da bodo predsedniki vlade in ministri s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju.

So v stranki enotni? Na zadnjem koalicijskem vrhu naj bi Virant kot eno od rešitev predlagal tudi tehničnega mandatarja. Minister za finance Janez Šušteršič in minister za javno upravo Senko Pličanič sta po pisanju portala pozareport.si proti odhodu iz koalicije. Po današnji seji vlade pa je Pličanič dejal, da bo o tem, kakšno je stanje in kako naprej, v soboto odločal svet DL, sam pa dogajanja ni želel komentirati. Je pa v svojem in v imenu finančnega ministra Šušteršiča povedal, da vlada normalno dela naprej in da aktualno dogajanje nanjo ne vpliva.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj pa je za Demokracijo dejal, da se strinja s predsednikom Virantom, ki zahteva odstop Jankovića in Janše. Kot je dejal, je DL s tem jasno povedala svoje mnenje o celotni zadevi. Po njegovem bo koalicija ne glede na to še naprej delovala normalno. Virantove ideje o tehnični vladi pa se mu ne zdijo realne, saj si ne predstavlja, kako bi takšna vlada lahko sploh delovala. Po njegovih besedah je edina realna možnost ta, da sedanja vladna koalicija še naprej deluje normalno, je še povedal za Demokracijo.

Virant je sicer še v sredo zatrjeval, da je DL "od začetka nastanka vedno bolj enotna in trdna". "O potezah naše stranke se ne bom izrekal, mi bomo pravočasno sprejeli odločitve," je dodal.

Turk: Morda bo kdo presenečen, ampak danes na vladi je bilo vzdušje delovno in optimistično Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk pa je preko družbenega omrežja Twitter sporočil: "Morda bo kdo presenečen, ampak danes na vladi je bilo vzdušje delovno in optimistično."

Ne spreglejte