SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planet TV: Zakaj se podirajo strehe?

4

termometer

Pod težo snega so se po zadnjem obilnem sneženju udirale strehe podjetij in trgovskih centrov, škoda je ogromna.

V podjetju Riko Ribnica milijon, v novomeškem podjetju Adria Mobil pa kar za več milijonov evrov. Da pod težo snega streha kloni, je lahko kriva tudi neustrezna gradnja.

Streha ribniškega podjetja Riko se je zrušila na proizvodno dvorano, v kateri k sreči delavcev ni bilo. V novomeškem Adria Mobilu je padla na več kot 240 avtodomov in počitniških prikolic. Najverjetnejši razlog za nesrečo pa: debela snežna odeja. Statik Matic Smrajc meni drugače. "Mislim, da količina snega ni razlog. Razlog moramo iskat ali v nepravilnosti izvedbe ali v neupoštevanju projektne dokumentacije," je dejal. In to zdaj preiskuje tudi policija. Pri gradnji strehe je namreč treba upoštevati statični izračun.

Ravna streha je že sama po sebi problematična, ker se na njej lahko nabere veliko vode ali težkega snega. Na strehi novomeškega nakupovalnega centra se ga je pred dnevi nabralo toliko, da so trgovino za nekaj ur zaprli. Da ne bi prišlo do nesreče, je kdaj treba sneg s strehe odmetati.

Nevarne so lahko tudi starejše strehe. To, ki je za nekaj časa ohromila proizvodnjo v ribniškem Riku, so zgradili že pred pol stoletja. Sneg, ki delo podjetju daje, mu ga je zdaj za nekaj časa vzel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin