SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planet TV: Oman in Peterle obudila spomin na prelomne trenutke

2

termometer

Pred 22 leti smo se Slovenci na plebiscitu z edinstveno enotnostjo izrekli za samostojno državo. S tem smo dokazali, da znamo prepoznati zgodovinsko priložnost in stopiti skupaj.

Med ključnimi akterji tistega časa sta bila Lojze Peterle, predsednik prve demokratične Demosove vlade, in Ivan Oman, predsednik takratne Kmečke zveze. Za Planet TV sta obudila spomin na prelomne trenutke.

23. december 1990 … Slovenci na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, v 95 odstotkih odgovorijo z da. Da, ki 26. decembra rodi zgodovinsko izjavo Jožeta Pučnika: "Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo." In to je temelj, na katerem 6 mesecev pozneje na Trgu republike z menjavo zastave nastane nova samostojna država.

Kako se te zgodovinske enotnosti pod to isto zastavo spominja Lojze Peterle: "Vsekakor smo pa tisti čas zelo veliko praznovali."

Dvaindvajset let pozneje na tem istem Trgu republike gledamo popolnoma drugačno sliko in drugačne napise: kapitalizem ne deluje, možen je drugačen svet, za pravno državo in dovolj je.

Ali je pot, ki smo jo prehodili v dobrih dveh desetletjih, res pot, ki so jo imeli v mislih osamosvojitelji?

"Osamosvojitev ni kriva za to, kar imamo danes, takrat je bila Slovenija polna domoljubja, pozneje pa se je zgodilo preveč koristoljubja. Koristoljubje nekaterih, ki ne združuje in je daleč od časov enotnosti osamosvajanja," pripoveduje Ivan Oman in doda: "Enotnost se doseže, če se doseže soglasje v političnem vrhu. Ne glede na to, ali je ena opcija ali druga v opoziciji, važno je, da se doseže soglasje v politični eliti."

Prav tega pa prve vrste na državni proslavi o samostojnosti in enotnosti ne zmorejo.

Glede tega, ali Slovenci znamo ceniti svojo zastavo in ali se zavedamo vrednosti osamosvojitve, pa sta Oman in Peterle istega mnenja.

"Mislim, da se ne zavedajo, pravzaprav je tako sreča, da smo v EU. Da država ni vrednota, ki bi nas dovolj povezovala, povezovala v sanje, ki smo jih enotno sanjali v devetdesetih," še pravi Oman.

"Spoštujmo drug drugega v vsej naši različnosti in iščimo tisto, kar nas skupaj lahko pelje naprej, in ne spotikajmo se, saj bomo le tako lahko ponovno dosegli tisto enotnost, ki nas je na Trgu republike združila leta 90. Za boljšo prihodnost."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin