Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
20.14

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2013, 20.14

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Kaj je vzrok za nesrečo ameriškega lovca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Med vojaškimi vajami je sinoči v Jadransko morje strmoglavilo ameriško vojaško lovsko letalo F-16. Po vzrokih za nesrečo je ekipa Planet TV spraševala v letalski šoli slovenske vojske v Postojni.

Takoj je stekla reševalna akcija, a so jo ovirale slabe vremenske razmere. Na gladini morja so sicer že zgodaj popoldne opazili naftni madež, o pilotu in letalu pa sprva ni bilo sledu. Ekipa Planet TV je o vzrokih za nesrečo spraševala v letalski šoli slovenske vojske v Postojni, kjer izvajajo bojno streljanje z letali pilatus.

Pomemben je pilotov odziv, poudarja poveljnik Letalske šole Tomaž Oblak. "Njegov odziv je lahko tak, da pripelje do odprave napake, lahko pripelje do prekinitve leta, v primeru napačnih postopkov pa lahko zadeva vodi v nesrečo," je dejal. Pri nesrečah, kakršna je včerajšnja, je treba najprej ugotoviti, ali gre za tehnično napako ali napako pilota. "Najprej je treba najti letalo in začeti preiskavo, ki bo ugotovila vzrok," je še dodal Oblak.

Na Počku je bilo sicer danes usposabljanje Združenega ognja, v katerem so sodelovali tudi ameriški vojaki. "V Evropi je zelo malo poligonov, na katerih je mogoče odvreči bojni tovor," je povedal major ameriške vojske David Cote. Ameriški vojaki so danes vadili v slovenskih pilatusih. "Če ne bi bilo nesreče, bi tukaj videli še ameriška letala," je povedal Oblak.

Tako usposabljanje je nujno za zaščito na nevarnem terenu. "Pridemo v stik z nasprotnikom, on strelja po nas in to je eden od načinov, kako ga lahko najhitreje in najboljše uničimo," pa je povedal štabni vodnik Miha Mayer. Ameriški major Cote je menil, da je usposobljenost naših vojakov dobra. "Prepričan sem, da varnostna poročila govorijo sama zase," je dejal.

V primeru, da se pri nas zgodi nesreča, imamo dežurno posadko za iskanje in reševanje ter preiskovalno komisijo, ki je za primer nesreče v stalni pripravljenosti.

Ne spreglejte