SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Pirc Musarjeva, Fajonova in Klemenčič bi z novimi strankami povozili Primca

2

termometer

Nataša Pirc Musar
Foto: Ana Kovač

Na volitvah bi se s svojo stranko, če bi jo ustanovili, najbolje odrezali odvetnica Nataša Pirc Musar, evropska poslanka Tanja Fajon in pravosodni minister Goran Klemenčič, kažejo rezultati raziskave Novi obrazi, ki jo je za Infonet media opravil Episcenter. Med volivci morebitnih novih strank se v precejšnjem deležu pojavljajo podporniki SDS.

Če bi Nataša Pirc Musar ustanovila stranko, bi jo na volitvah obkrožilo 11,8 odstotka vprašanih v anketi. Med volivci bi bilo 28 odstotkov novih volivcev, 25 odstotkov podpornikov ZL in 11 odstotkov podpornikov SD, kaže anketa. K stranki Pirc Musarjeve pa bi prestopilo 15 odstotkov trenutnih volivcev ZL, devet odstotkov trenutnih volivcev SD in šest odstotkov trenutnih volivcev SDS.

Tanja Fajon bi s svojo stranko volivce jemala strankam SD, ZL in DeSUS. Tanja Fajon bi s svojo stranko volivce jemala strankam SD, ZL in DeSUS. Foto: Bojan Puhek K Fajonovi bi bežali volivci SD, ZL in DeSUS

Doseg stranke Tanje Fajon glede na rezultate ankete znaša 10,6 odstotka. Med volivci bi bilo 27 odstotkov podpornikov SD, 24 odstotkov podpornikov ZL in 25 odstotkov novih volivcev. Bi pa k stranki Fajonove prestopilo 19 odstotkov trenutnih volivcev SD, 13 odstotkov trenutnih volivcev ZL in 14 odstotkov trenutnih volivcev DeSUS.

Za morebitno stranko Fajonove bi volili večinoma starejši od 65 let in zdajšnji volivci SD, kar kaže na njen izjemen potencial znotraj SD.

Klemenčič bi prepričal podpornike ZL, SMC, pa tudi SDS

Če bi se za svojo stranko odločil Goran Klemenčič, bi ga volilo 8,5 odstotka vprašanih. Med njegovimi volivci bi bilo 24 odstotkov podpornikov ZL, 19 odstotkov novih volivcev in 16 odstotkov podpornikov SMC. K novi stranki Klemenčiča pa bi prestopilo 10 odstotkov trenutnih volivcev ZL, 12 odstotkov trenutnih volivcev SMC in pet odstotkov trenutnih volivcev SDS.

Morebitno stranko Bojana Dobovška bi podprl velik delež volivcev SD. Morebitno stranko Bojana Dobovška bi podprl velik delež volivcev SD. Foto: Bor Slana Dobovškovo stranko bi podprl del volivcev SD, DeSUS in ZL

Doseg stranke, ki bi jo ustanovil nepovezani poslanec, nekdaj poslanec SMC Bojan Dobovšek, znaša 6,9 odstotka. Med volivci njegove stranke bi bilo 16 odstotkov podpornikov SD, 15 odstotkov podpornikov DeSUS in 15 odstotkov novih volivcev. K njegovi stranki pa bi prestopilo sedem odstotkov trenutnih volivcev SD, 17 odstotkov trenutnih volivcev DeSUS in pet odstotkov trenutnih volivcev ZL.

Brglez bi črpal iz bazena SMC, SD in SDS

Če bi stranko ustanovil predsednik DZ Milan Brglez, bi jo volilo 6,6 odstotka vprašanih v anketi. Med volivci bi bilo 35 odstotkov novih volivcev, 32 odstotkov podpornikov SMC in 15 odstotkov podpornikov SD. K novi Brglezovi stranki bi prestopilo 17 odstotkov trenutnih volivcev SMC, sedem odstotkov volivcev SD in trije odstotki volivcev SDS.

Lojze Peterle bi s svojo stranko "kradel" volivce SDS. Lojze Peterle bi s svojo stranko "kradel" volivce SDS. Foto: Bor Slana Peterle bi prepričal podpornike SDS, NSi in SD 

Če bi stranko ustanovil Lojze Peterle, bi zanjo glasovalo šest odstotkov vprašanih. Med njimi bi bilo 29 odstotkov podpornikov SDS, 21 odstotkov novih volivcev in 20 odstotkov podpornikov NSi. K novi Peterletovi stranki bi prestopilo osem odstotkov trenutnih volivcev SDS, 15 odstotkov trenutnih volivcev NSi, sedem odstotkov trenutnih volivcev SD.

Primčevo stranko bi podprlo 49 odstotkov volivcev SDS ...

Doseg stranke, ki bi jo ustanovil Aleš Primc, znaša 4,7 odstotka. Med njimi bi bilo 49 odstotkov podpornikov SDS, 35 odstotkov neparlamentarnih strank in 11 odstotkov novih volivcev. K njegovi stranki pa bi prestopilo 12 odstotkov trenutnih volivcev SDS in trije odstotki trenutnih volivcev NSi.

Za zdajšnje volivce SDS bi bila zanimiva tudi morebitna stranka Andreja Čuša. Za zdajšnje volivce SDS bi bila zanimiva tudi morebitna stranka Andreja Čuša. Foto: Matej Povše ... Čuševo pa 26

Če bi stranko ustanovil nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš, bi zanjo glasovala dva odstotka vprašanih v anketi. Med njimi bi bilo 26 odstotkov podpornikov SDS, 25 odstotkov podpornikov DeSUS in 17 odstotkov podpornikov neparlamentarnih strank. K Čuševi novi stranki bi prestopili trije odstotki trenutnih volivcev SDS in 10 odstotkov trenutnih volivcev DeSUS.

Kaj pa Kangler?

Novo stranko nekdanjega mariborskega župana, če bi jo ustanovil, Franca Kanglerja bi volila dva odstotka vprašanih v anketi. Med njimi bi bilo 40 odstotkov podpornikov neparlamentarnih strank, 31 odstotkov podpornikov SDS in 27 odstotkov novih volivcev. K njegovi stranki pa bi prestopili trije odstotki trenutnih volivcev SDS.

V anketo Novi obrazi so dodali nova imena na osnovi informacij, da imajo veliko podporo med volivci. Anketo je Episcenter opravil septembra letos na vzorcu 701 državljana.

Čigavo stranko pa bi podprli vi?

 • Nataše Pirc Musar 54
 • Tanje Fajon 35
 • Gorana Klemenčiča 117
 • Bojana Dobovška 61
 • Milana Brgleza 12
 • Lojzeta Peterleta 11
 • Aleša Primca 38
 • Andreja Čuša 225
 • Franca Kanglerja 15
Oddanih 568 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 77
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin