Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 3. 2011,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 3. 2011, 13.01

8 let

Pirc Musar: Javnost podatkov o lastnikih nepremičnin protiustavna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osebni podatki o lastnikih nepremičnin po mnenju informacijske pooblaščenke ne bi smeli biti javno dostopni prek portala prostor.si.

Zato je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o evidentiranju nepremičnin v delu, ki govori o javnosti imen, priimkov, letnic rojstva ter naslovov lastnikov nepremičnin. Ob tem je pooblaščenka Nataša Pirc Musar poudarila, da so sicer podatki v zvezi s pravnimi razmerji glede nepremičnin zaradi varnosti pravnega prometa javni v zemljiški knjigi, kjer se do njih dostopa s parcelno številko. A prav nobenega utemeljenega razloga ni, da se omogoči izjemno enostaven dostop skozi portal prostor.si zgolj po naslovu nepremičnine brez jasnega namena takšne možnosti dostopa, so sporočili iz urada pooblaščenke.

Geodeti obšli odločbo ustavnega sodišča? Geodeti so tako po njenem mnenju obšli odločbo ustavnega sodišča, saj so ustavni sodniki že leta 2007 razveljavili del zakona, ki določa javnost registra nepremičnin v delu, ki se nanaša na podatke o fizičnih osebah.

Vendar je Geodetska uprava RS (Gurs) z izvedbo in javno objavo enotnega portala, ki prikazuje vse zbirke nepremičnin in prostora, ki jih vodi, povsem obšla to odločbo ustavnega sodišča, opozarja pooblaščenka. Tako so podatki o fizičnih osebah, lastnikih in najemnikih nepremičnin, čeprav nejavni v registru nepremičnin, enostavno dosegljivi skozi druge zbirke na istem mestu.

Zahteva tudi presojo ustavnosti pravilnika Informacijska pooblaščenka v zvezi s tem zahteva tudi presojo ustavnosti pravilnika o vrstah in vsebini potrdil iz zbirk geodetskih podatkov ter o načinu izkazovanja podatkov, ki določa vrsto in vsebino potrdil o zadnjih vpisih iz zemljiškega katastra, katastra stavb in registra prostorskih enot ter način njihovega prikaza.

Ne spreglejte