Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2023,
10.55

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

27

Natisni članek

OKS MOL Plečnikov stadion stadion sodišče Joc Pečečnik

Sreda, 8. 3. 2023, 10.55

1 leto, 1 mesec

Pečečnik glede parcele z vrtovi: Razsodbo višjega sodišča imamo za neustavno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

27

jOC pEČEČNIK zORAN jANKOVIĆ | "Ustava Republike Slovenije v 155. členu ne dopušča retroaktivnosti pri uporabi zakonov, zato nas čudi, da je višje sodišče pri svoji razsodbi uporabilo princip retroaktivnosti," je dejal poslovnež Joc Pečečnik v svojem odzivu na odločitev sodišča.  | Foto STA/Siol.net

"Ustava Republike Slovenije v 155. členu ne dopušča retroaktivnosti pri uporabi zakonov, zato nas čudi, da je višje sodišče pri svoji razsodbi uporabilo princip retroaktivnosti," je dejal poslovnež Joc Pečečnik v svojem odzivu na odločitev sodišča.

Foto: STA/Siol.net

Poslovnež Joc Pečečnik se je odzval na sodbo višjega sodišča, ki je v postopku ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča zavrnilo pritožbo in potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je parcelo z vrtovi prisodilo naselju Fond. Kot je zapisal, zaradi retroaktivnega pristopa višjega sodišča menijo, da je razsodba neustavna.

"Ustava Republike Slovenije v 155. členu ne dopušča retroaktivnosti pri uporabi zakonov, zato nas čudi, da je višje sodišče pri svoji razsodbi uporabilo princip retroaktivnosti, in sicer z uporabo Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in o ugotavljanju pripadajočega zemljišča (ZVEtL). ZVEtL je namreč stopil v veljavo skoraj leto dni po prenosu lastninske pravice z Mestne občine Ljubljana na Bežigrajski športni park skladno s takrat veljavno zakonodajo. Zaradi retroaktivnega pristopa menimo, da je razsodba neustavna," je zapisal v odzivu in dodal: "Še vedno verjamem, da bomo prišli do konca, ki bo pravičen."

Mogoča le še vložitev predloga za revizijo

Odločitev sodišča je vezana na parcelo, ki jo je Mestna občina Ljubljana (Mol) kot svoj delež vložila v podjetje Bežigrajski športni park (BŠP). Prebivalci naselja Fond so postopek ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča začeli jeseni 2009. Kot je v njihovem imenu v ponedeljek sporočila Karmen Stariha, je višje sodišče v vseh točkah zavrnilo pritožbi in potrdilo dozdajšnje ugotovitve ter odločitve.

"S to odločitvijo višjega sodišča je sklep o ugotovitvi skupnega pripadajočega zemljišča postal pravnomočen, etažni lastniki v Fondu pa smo tudi pravnoformalno postali lastniki skupnih zemljišč v naselju," je še zapisala Karmen Stariha. Kot je pojasnila, pritožba na sklep v okviru rednih pravnih sredstev ni več mogoča, nasprotna stran ima le še možnost vložitve predloga za dopustitev revizije.

Na sodbo višjega sodišča se je v torek odzval ljubljanski župan Zoran Janković in napovedal, da bo Mol vložil pobudo za revizijo. Napovedal je tudi, da se bodo predstavniki Mola še v tem tednu srečali s partnerji projekta Pečečnikom in Olimpijskim komitejem Slovenije.

Trenutno sicer na ministrstvu za naravne vire in prostor v ponovljenem postopku odločajo o gradbenem dovoljenju za projekt BŠP.

Plečnikov štadion
Novice Višje sodišče: Parcela z vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripada Fondovim blokom
Joc Pečečnik, Klub slovenskih podjetnikov
Novice Joc Pečečnik: Nastopil je čas za končanje logike trdega socializma #video
Urška Klakočar Zupančič
Novice Urška Klakočar Zupančič: Upam, da bodo Joc Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati manj kapitalistično #video
Ne spreglejte