Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
13. 7. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 13. 7. 2012, 12.18

8 let

Paroh Bošković označil navedbe iz anonimke kot nesramne in gnusne laži

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na očitke anonimke o odtujitvi sredstev na račun gradnje kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občina Ljubljana se je danes na tiskovni konferenci odzval tudi paroh Peran Bošković.

Pred dnevi je v javnost pricurljala informacija, da Policijska uprava Ljubljana vodi predkazenski postopek zoper paroha Perana Boškovića. Postopek preiskave so začeli na podlagi anonimne ovadbe zaradi poneverbe 800 tisoč evrov.

"Nesramne in gnusne laži" "Zavračam vse nesramne in gnusne laži, zapisane v anonimnem pismu, ki so ga neznanci naslovili na vaše medijske hiše. Vsebina takega pisanja si ne zasluži resnega komentarja in se bom tega tudi držal, še posebej zato, ker se njegovi avtorji skrivajo za lažnim imenom 'anonimne skupine pravoslavnih vernikov'. Trdim, da to niso ne verniki, ne pravoslavci, da so to nedobronamerni ljudje brez časti in pred takimi se nimam namena zagovarjati. To pa nikakor ni napad samo name. Ljudje, ki stojijo za tem in ki očitno ne izbirajo sredstev, da bi me oblatili in preprečili moje javno delovanje, so s tem resno ogrozili predvsem ugled pravoslavne cerkvene občine Ljubljana in pravoslavne cerkve, kot tudi celotne srbske skupnosti v Sloveniji, ki smo ga dolgo, vztrajno in s pomočjo naših številnih prijateljev strpno gradili," se je na obtožbe odločno odzval paroh Peran Bošković na današnji novinarski konferenci.

Za vse obstaja obsežna dokumentacija Bošković je zbranim novinarjem povedal, da se je v 28 letih, kolikor živi in deluje kot predstavnik pravoslavne cerkve v Sloveniji, po svojih najboljših močeh prizadeval graditi dobre odnose znotraj skupnosti, v kateri živi, in pri tem upošteval dejstvo, da je treba spoštovati druge in drugačne in na tem graditi naše skupno življenje.

"Brez takega razumevanja realnosti, v kateri živimo, in brez naših prijateljev nikoli ne bi zbrali več kot poldrugi milijon evrov in zgradili tako lepo poslopje, kot je naš kulturno-pastoralni center, ki bi nam moral biti vsem v ponos. Njihov prispevek je bil za nas velikanski in bi se rad še enkrat zahvalil na tej pomoči. Zbiranje sredstev in celoten potek gradnje doma sta od samega začetka budno spremljala gradbeni odbor ter odbor za zbiranje finančnih sredstev. V enem in drugem so številni ugledni ljudje. O vsem, kar smo naredili, smo redno poročali tudi našim predpostavljenim v zagrebško-ljubljanski metropoliji, o vsem tem obstaja obsežna dokumentacija, računi, pogodbe itd., nič ni skrito in vse to lahko tudi sami preverite," je poudaril Bošković.

Parohov zagovornik, odvetnik Stojan Zdolšek, je rekel, da v Sloveniji takšnega napada ni doživel še noben cerkveni dostojanstvenik. "Osebno integriteto je treba zavarovati; ostro, če je treba." Zdolšek je še povedal, da nihče s policije še ni opravil nobenega razgovora.

Duhovnik in ne poslovnež Na očitke, da se preveč ukvarja s politiko in premalo z bogoslužjem, je Bošković odgovoril, da ga je politika zanimala le toliko, kolikor je prispevala h krepitvi dobrih odnosov s skupnostjo in interesom pravoslavne cerkve, ki ji je posvetil svoje celotno življenje.

Preveč prijateljski odnos do večinske cerkve? Nasprotnike delovanja paroha Boškovića pa naj bi motil tudi njegov spravljiv odnos do večinske cerkve v Sloveniji in njegovo prijateljevanje s pokojnim nadškofom Šuštarjem, ki je bil tudi veliki zagovornik gradnje tega doma.

"Z veseljem prisluhnem tudi drugače mislečim, spoznal sem, da se tako lahko veliko naučiš, najbrž sem v vseh teh letih naredil tudi številne napake in od tega ne bežim, a nikoli v življenju nisem počel kaj tako umazanega in nezakonitega, kot mi očitajo v tej anonimni ovadbi," je še povedal Bošković.

Donatorji kulturno-pastoralnega centra Gradnjo kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana so do zdaj podprli Vlada Republike Slovenije s 500 tisoč evri, srbska vlada je dala 160 tisoč evrov, vlada Republike srbske 25 tisoč evrov. Med podjetji je bila največja donacija Gorenja 100 tisoč evrov, Istrabenz je daroval 50 tisoč evrov, Krka 30 tisoč itd. Med največjimi donatorji sta tud košarkar Rašo Nesterović in podjetnik Momo Jorgačević, ki sta Boškovića podprla tudi na današnji novinarski konferenci. Košarkarski as je ob tej priložnosti povedal: "Brez paroha Boškovića pol zadev sploh ne bi naredili. Absurd je, da se zdaj, ko je dom skoraj končan, pojavljajo takšne obtožbe. Anonimnost pa kaže na to, kako resne so te obtožbe." Z drugimi večjimi in manjšimi donacijami je bilo zbranih nekaj čez 1.600.000 evrov. Preostala dela pa so bila financirana iz bančnega posojila v višini enega milijona evrov. Projekt je bil v začetni fazi ocenjen na približno tri milijone evrov. Po oceni odbora za gradnjo doma je za dokončanje projekta treba zbrati še okrog 160 tisoč evrov.

Ne spreglejte