Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Madžarska Slovenija Borut Pahor

Petek, 24. 6. 2011, 7.54

8 let

Pahor: Z Orbanom ostajava zvesta prijatelja in dobra soseda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Borut Pahor je v Bruslju zatrdil, da kljub zapletu zaradi njegovih izjav o Madžarski z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom ostajata "zvesta prijatelja in dobra soseda".

"Na obeh straneh želimo pokazati, da ta neprijetnost nima nobenih posledic za odnose med državama in da gremo kot prijatelji naprej," je dejal Pahor.

O preveliki iskrenosti in nediscipliniranosti v izjavah Premier je ob odhodu s prvega dne vrha EU pojasnil, da sta se z Orbanom pogovarjala in da mu je čestital za dobro vodenje Sveta EU, zlasti za uspeh pri sklenitvi pogajanj s Hrvaško, ter da je Orban sam povedal, da je Slovenija veliko storila za uspeh tega projekta.

Ob tem je dejal, da "vsi razumemo, da se take neprijetnosti politikom kdaj zgodijo, če smo preveč iskreni ali nedisciplinirani v izjavah, kot je bilo v tem primeru". A premier še vedno meni, da si je treba zaupati kljub takim spodrsljajem, ki jih sicer razume, saj nihče ni popoln.

Premier Pahor je poleg tega še dejal, da obstaja veljavna praksa, da predsedniki vlad in visoki uradniki brifirajo novinarje "off the record", ti pa ravnajo v skladu z novinarsko etiko. "To pa se enemu od vaših kolegov ni posrečilo," je dejal v izjavi za slovenske novinarje v Bruslju.

Madžarski predsednik na obisku v Sloveniji Če vsebina s takih brifingov pride v javnost, se po njegovih besedah seveda lahko pojavijo nesporazumi, kot je bil ta z Madžarsko, ki pa je "že odpravljen".

"Z Viktorjem Orbanom ostajava zvesta prijatelja in dobra soseda," je poudaril premier in dodal, da bo predsednik Madžarske obiskal Slovenijo in se udeležil slovesnosti, madžarski obrambni minister pa prihaja v soboto na koncert v Stožice, ki se ga bo sicer udeležil tudi sam.

"Na obeh straneh želimo pokazati, da ta neprijetnost nima nobenih posledic za odnose med državama in da gremo kot prijatelji naprej," je še poudaril Pahor.

"Premier Pahor je zelo prijeten človek" Madžarski premier Orban pa je ob odhodu z vrha potrdil stališče, ki ga je že prej v Bruslju izrazil tiskovni predstavnik madžarske vlade - da so sprejeli pojasnila slovenskih uradnih virov in da ni potrebe po nadaljnjih komentarjih in razpravi o tem.

Na vprašanje, ali sta s Pahorjem govorila o tem zapletu in kakšen je njegov odziv, je namreč Orban ob odhodu z vrha dejal, da je premier Pahor "zelo prijeten človek". Na vprašanje, ali torej ni jezen, pa se je le nasmehnil in skomignil z rameni.

Ne spreglejte