Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Borut Pahor Miloš Zeman Praga migrantska kriza

Četrtek, 18. 2. 2016, 16.38

8 let

Pahor v Pragi: Skupna rešitev begunske krize brez premestitev ni mogoča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik republike Borut Pahor je v Pragi opozoril, da je današnji vrh EU ključen in da smo na križišču, na katerem se ne odloča le o rešitvi begunske krize, ampak o prihodnosti EU.

Kot je na današnji novinarski konferenci po srečanju s češkim kolegom Milošem Zemanom priznal Borut Pahor, so nekatera stališča držav Višegrajske skupine – ta poleg Češke združuje še Slovaško, Madžarsko in Poljsko – glede reševanja begunske krize drugačna od stališč Slovenije.

To je po njegovem tudi razumljivo, saj višegrajske države ta hip niso neposredno izpostavljene begunskemu valu, tako kot mu je Slovenija, prek katere bo kmalu prešlo že pol milijona beguncev in migrantov.

Višegrajska četverica beguncev ne bi sprejemala Medtem ko višegrajska četverica nasprotuje kvotam za premestitev beguncev med državami članicami EU, je slovenski predsednik danes menil, da lahko skupno evropsko politiko, ki je nujna, izvajamo le, če se bodo države članice Unije zedinile tudi o porazdelitvi vsaj nekega minimalnega števila beguncev. Priznal je, da gre za "izjemno zapleteno, težko vprašanje, o katerem pa se je treba pogovarjati in zanj iskati kompromise".

Tudi Zeman je priznal, da obstajajo določena razhajanja v stališčih med državama, kar pa je po njegovem v demokratičnih družbah nekaj povsem običajnega. Sta se pa predsednika strinjala, da bo mogoče migracijski tok učinkovito omejiti le z naslovitvijo jedra problema, to je vojne v Siriji, ter z okrepitvijo zunanje meje EU.

Pahor: Odloča se o prihodnosti Evropske unije Kot je opozoril Pahor, "smo na križišču, na katerem se ne odloča le o rešitvi begunske krize. Odloča se o prihodnosti Evropske unije. Tisti, ki vanjo verjamemo, se moramo potruditi, da najdemo skupno rešitev. To bo mukotrpno delo, a niti en trenutek se ne smemo nasloniti nazaj in prepustiti usodi, da sama odloča namesto nas. Moramo iskati skupno evropsko rešitev."

Ob tem je izpostavil velik pomen današnjega vrha EU, za katerega oba z Zemanom upata, da bo vendarle prinesel kompromis. Če se ne bodo dogovorili vsaj za nekatere skupne korake v smeri enotne begunske in migrantske politike, "bo žal toliko bolj jasno, da moramo države ukrepati po lastni presoji".

Ne spreglejte