Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
15.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sindikati pokojninska reforma

Četrtek, 19. 5. 2011, 15.19

7 let, 12 mesecev

Pahor sindikaliste poziva, naj javnosti nalijejo čistega vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premier Borut Pahor sindikaliste poziva, naj še pred referendumom o pokojninski reformi predstavijo svojo rešitev, ki omogoča vzdržnost javnih financ in varnost za vse generacije.

Pahor še dodaja, da na naj tako javnosti nalijejo čistega vina. Ker tega ne bodo storili ali pa njihovi izračuni ne bodo sprejemljivi, bo odločitev o glasovanju lažja za še neodločene, meni. "Sindikati niso ponudili nobene razumne rešitve" Kot je dejal Pahor, po mnenju sindikatov referendum o pokojninski reformi ni neizogiben le zato, ker reforma vsebinsko ni sprejemljiva, temveč tudi zato, ker o njej ni bilo dovolj socialnega dialoga. Pogajanja so bila, a do skupne rešitve ni prišlo, ker sindikati niso ponudili nobene rešitve, ki bi predstavljala razumen kompromis - takšnega, ki bi zagotavljal vzdržnost javnih financ in varno starost vseh generacij, je poudaril Pahor. Če sindikati niso zadovoljni z rešitvami pokojninske reforme in že danes napoveduje poziv k vnovičnim pogajanjem po referendumski nedelji, bi bilo po Pahorjevem mnenju "prav in fer do ljudi", da sindikalni voditelji še pred 5. junijem povedo, kaj je za njih kompromisna rešitev. Kot meni, bodo tako v javnosti dobili še kakšen glas.

"Sindikati nimajo prav" A po njegovem prepričanju sindikati nimajo prav, zato takšnega kompromisnega predloga ne morejo predložiti. Če ga nimajo, je prav, da to priznajo in povejo zdaj, da se bodo lahko ljudje na referendumu odločali, je poudaril.

Pogačar: Na pogajanja je bila pripravljena samo ena stran Kot je ob tem pojasnil generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar, so s sindikati dosegli soglasje o medgeneracijski solidarnosti in dvigu povprečne starosti, razšli pa so se pri načinih, kako ta cilj doseči. Vlada je v nekaterih točkah popustila, "a žal je bila na pogajanja pripravljena samo ena stran", je dejal Pogačar.

"SDS se zaveda odgovornosti" Po Pahorjevem mnenju obstaja zelo pomembna razlika med delovanjem sindikatov in delovanjem SDS, ki se prav tako ne strinja s pokojninsko reformo. Razlika je namreč v odgovornosti, ki se je v SDS zavedajo in zato niso predlagali referenduma, je dejal. Sindikati pa se po njegovem mnenju te odgovornosti ne zavedajo.

"V primeru potrditve reforme, interventni zakon ne bo potreben" Premier poudarja, da v primeru potrditve pokojninske reforme ne bo treba sprejeti interventnega zakona. To po njegovih besedah ne pomeni, da ne bo potrebna nadaljnja konsolidacija javnih financ, ampak bodo to lahko naredili z rebalansom proračuna.

Ob tem dodaja, da je treba sprejem pokojninske reforme videti tudi v luči pakta za evro, saj je tam jasno poudarjena potreba po prilagoditvi pokojninskih sistemov. V Sloveniji po njegovih navedbah pokojninski sistem ni prilagojen trendom demografskih gibanj.

Za pokojninsko reformo tudi zveza združenj borcev V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije so izrazili podporo pokojninski reformi. Predsedstvo zveze podpira novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ker demografski in ekonomski razlogi nujno narekujejo spremembe. Z daljšo življenjsko dobo se podaljšuje tudi delovna sposobnost, za najtežja delovna mesta pa je predvideno ugodnejše upokojevanje, so zapisali v zvezi.

Kot poudarjajo, je v novem zakonu ohranjena valorizacija pokojnin, upoštevajoč rast plač in življenjskih stroškov. Poleg tega je pokojninska blagajna razbremenjena nepokojninskih socialnih pomoči, prepovedan je odpis, odlog ali obročno odplačevanje pokojninskih prispevkov, stimulirano je zaposlovanje mladih in drugo.

"Osredotočiti bi se bilo potrebno na vsebino" V Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij se pridružujejo in poudarjajo, da bodo volivci z glasovanjem za oblikovali boljšo prihodnost slehernika v naši družbi. Namesto na simpatije do politikov bi se bilo po njihovem mnenju treba pri vprašanjih pokojnin osredotočiti na vsebino in predlagane rešitve, s katerimi bo omogočena varna in odgovorna prihodnost vseh generacij.

Ne spreglejte