Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 15.17

8 let

Pahor: Povečanje vojaških izdatkov samo zaradi zahtev Nata ni smotrno (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"V krizi je denar problem tudi za vojsko. Minimalni kriterij, ki mora biti zadoščen s proračunom, je, da lahko vojska zagotavlja varnost naše države in da so vojaki primerno opremljeni," trdi Pahor.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik oboroženih sil Borut Pahor je opravil svoj prvi obisk na Ministrstvu za obrambo, v okviru katerega se je seznanil z organizacijo in delovanjem enot Slovenske vojske v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani. "Slovenska vojska ima ugled" "Zlasti v času krize državne institucije nimajo velikega ugleda. Slovenska vojska ga ima. Ministru, načelniku, časnikom in vojakom sem priporočil, da ohranijo to profesionalnost, ki je glavni razlog za to, da SV v očeh naših ljudi in mednarodne javnosti uživa tak ugled," je poudaril Pahor in zatrdil še, da SV ni več prizorišče političnih prerekanj, ampak je postala prava profesionalna vojska. Izpostavil je, da so mu tuji državniki in visoki časniki, ki so poveljevali enotam s slovenskimi vojaki, v pogovorih vedno omenjali visoko moralo slovenskih časnikov in vojakov, profesionalnost in druge odlike, ki so jih uvrščali med tiste, ki se odlično razumejo z lokalnim prebivalstvom z obeh sprtih strani. "V okoliščinah finančne krize je denar problem tudi za vojsko. V pogovoru z ministrom, načelnikom in častniki sem definiral minimalni kriterij, ki mora biti zadoščen s proračunskimi sredstvi, to je, da lahko slovenska vojska zagotavlja varnost naše države in da so slovenski vojaki, ki opravljajo svojo dolžnost doma in v tujini, primerno opremljeni za to, da te dolžnosti izvajajo," je poudaril in dodal, da nič ne kaže na to, da bi lahko MORS računal na povečanje proračunskih sredstev.

Pahor za večjo angažiranost SV-ja pri naravnih nesrečah "V času krize ni mogoče pričakovati od javnosti in mislim da ne bi bilo prav, da bi Slovenija zaradi potreb Nata dvignila proračunski izdatek za vojsko. Če bi, bi to storili zaradi potrebe opremljenosti vojakov, da bodo lahko varno opravljali naloge. Da pa bi argumentirali povečanje vojaških izdatkov samo zaradi večnih zahtev zavezništva, pa se mi ne zdi najbolj smotrno," je prepričan predsednik republike.

Pojasnil je, da so mu načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in vojaki zagotovili, da lahko z opremo, ki jo imajo, varujejo domovino in da jim zagotavlja varno delo, ko so na misijah. Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad moralo in pripravljenostjo vojakov, da služijo domovini.

Pripadnikom Slovenske vojske je priporočil tudi, da naj se v prihodnje pogosteje in hitreje odločajo za pomoč prebivalstvu ob naravnih nesrečah.

Božič: Vojska opravlja pošteno, etično in moralno delo "Ob obisku vrhovnega poveljnika v slovenski vojski in ob podori, ki jo je izrekel, smo ponosni in zadovoljni. Verjamem, da je to dobra popotnica, da nadaljujemo dobro, pošteno, etično in moralno delo, ki ga opravljajo vsi pripadniki vojske in za katerega smo jim hvaležni," pa je o Pahorjevem obisku povedal Božič.

Ne spreglejte