SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Nadgradnja zdravstvenega sistema prinaša več socialne pravičnosti

3

termometer

Predsednik vlade Borut Pahor je po seji vlade dejal, da se z rešitvami v nadgradnji zdravstvenega sistema do leta 2020 še povečuje socialna pravičnost.

Pahor je še dodal, da se z napovedano uvedbo novih trošarin "ne zmanjšujejo odgovornosti posameznikov, ki zavedajoč se ugotovljenih tveganj, ohranjajo življenjski stil". "Participacija bo prinesla finančno nevtralnost" Premier meni, da bo uvedba splošne participacije z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju "prinesla finančno nevtralnost tako za zavarovance kot za državni proračun". Trošarine na nezdrave življenjske navade? Kot pojasnjuje, strokovnjaki še iščejo način zbiranja splošne participacije in da zaradi ukinitve drugega stebra zdravstvenega zavarovanja ne bo prišlo do 90 milijonov evrov velike luknje v državnem proračunu. "Da bi to dosegli, ni bilo moč storiti drugače kot na način, da se obremeni tiste ljudi, ki kljub zavedanju, da posegajo po življenjskem načinu, ki je bolj tvegan, da nase prevzemajo večjo odgovornosti in tveganje finančne narave," je dejal. Tako ljudem, z zdravju nevarnimi življenjskimi navadami, napoveduje, da bodo "penalizirani skozi trošarine ali kaj drugega".

Vlada bo prihodnji teden obravnavala nadgradnjo zdravstvenega sistema do leta 2020. Košarica zdravstvenih pravic se bo pokrivala iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter s splošno participacijo. Ta bo "vzpostavljena in diferencirana na osnovi dohodka posameznika in predstavlja bolj solidaren in pravičnejši način zbiranja sredstev za potrebe zdravstva in dolgotrajne oskrbe," so v kabinetu premiera zapisali v sredinem sporočilu za javnost.

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo uveljavljala ključne spremembe financiranja zdravstva, pa bo pripravljena za obravnavo na seji vlade predvidoma septembra letos.

Trošarine bi porabili za preventivne programe Sicer pa je minister za zdravje Dorjan Marušič dejal, da če se bodo uvedle trošarine na sladke pijače, tobačne izdelke in alkohol, se jih mora tudi namensko porabiti za preventivne programe. "Bog ne daj, da bi se uporabili za pokrivanje luknje. To bi bilo nekorektno," je pristavil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin