Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2008,
19.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2008, 19.13

8 let

Pahor in Magajna podpisala sporazum o sodelovanju med strankama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik SD Borut Pahor in predsednik krščanskih socialistov Andrej Magajna sta danes podpisala sporazum o sodelovanju med strankama.

"Za sodelovanje sta se odločili dve avtonomni politični stranki, vsaka od njiju pa bo obdržala svojo identiteto," je dejal Pahor. Tako Pahor kot Magajna menita, da imata stranki podoben program, cilje in vrednote.

Kot je dejal predsednik SD, gre za sodelovanje dveh političnih sil, ki sta si svetovno nazorsko različni, a programsko dovolj sorodni, da lahko v slovenski politiki pomenita novo dodano vrednost.

"Povezuje nas ustavna vrednota laične družbe in laične države"

Po njegovih besedah ni svobodne družbe brez pravice posameznika do svobodne veroizpovedi, ki mora biti brez slehernih omejitev. "Krščanski socialisti Slovenije (KSS) so skupaj s Socialnimi demokrati prepričani, da je tisto, kar nas povezuje, ustavna vrednota laične družbe in laične države," je zatrdil Pahor.

SD in KSS poskušata mejo med Cerkvijo in državo zaščititi Gre za svobodo veroizpovedi posameznika in pravico Cerkve kot institucije, da je javni sogovornik in da se izreka o vseh pomembnih vprašanjih, Pahor pojasnjuje sodelovanje med strankama. Obenem dodaja, da je med Cerkvijo in državo meja, ki jo določa ustava, v SD in KSS pa poskušajo to mejo s sodelovanjem zaščititi. "Želim si, da bodo SD na prihodnjih parlamentarnih volitvah s prisotnostjo KSS razširili vrednosti lok socialne demokracije kot politične sile, ki se bo potegovala za oblast na naslednjih volitvah," je sklenil Pahor.

Andrej Magajna je dejal, da imajo s SD skupna programska stališča, ob tem pa pri krščanskih socialistih posebej poudarjajo etične vrednote. "S sodelovanjem želimo po svojih močeh prispevati k boljšim rešitvam za Slovenijo in mislim, da bomo skupaj zmogli," je dejal.

Kakšno funkcijo bo dobil predsednik KSS, še ni znano Kot je pojasnil Magajna, se s predsednikom SD do sedaj še niso pogovarjali o funkciji, ki naj bi jo morebiti dobil kot predsednik KSS, če SD z njihovim sodelovanjem zmaga na parlamentarnih volitvah in Borut Pahor prevzame mandatarstvo.

Pahor na vprašanje Magajnove funkcije ob morebitnem prevzemu oblasti po parlamentarnih volitvah odgovarja, da "stranki nista sklenili koalicije, ampak sporazum". "Odločili smo se, da KSS sodelujejo v postopku evidentiranja kandidatk in kandidatov na parlamentarnih volitvah," je povedal. Kot ključni kriterij za kandidatno listo pa poudarja zgolj izvoljivost kandidata ali kandidatke. Pojasnil je še, da je v SD evidentiranih kandidatk in kandidatov za volitve v državni zbor 356.

Ne spreglejte