Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
8.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 8.11

7 let, 12 mesecev

Pahor bo odločitev o kandidatu za okoljskega ministra sprejel v torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odločitev o kandidatu za novega ministra za okolje in prostor bo premier Borut Pahor predvidoma sprejel v torek, predlog pa bo nato posredoval tudi v državni zbor.

Še prej se bo, kot je napovedal ob robu obiska na Slovenskih železnicah, posvetoval z vodstvi DeSUS in ostalih koalicijskih strank.

DeSUS z dvema kandidatoma Izvršni odbor DeSUS je namreč sklenil, da bo Pahorju predlagal dva kandidata za okoljskega ministra, in sicer profesorja na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Roka Žarnića ter načelnika oddelka za urbanizem na Mestni občini Ljubljana Mirana Gajška.

Erjavec: Ponudili smo pestro izbiro Kot je po seji izvršnega odbora povedal Erjavec, so predsedniku vlade ponudili pestro izbiro, saj se bo lahko odločil med praktikom in strokovnjakom. Kot je dejal, je Žarnić strokovnjak s tega področja, medtem ko je Gajšek praktik, saj vse življenje dela na področju prostora in okolja.

Oba kandidata sta se sicer že srečala s Pahorjem, slednji pa se je, kot je povedal v petek, pri sebi tudi že odločil, kateri izmed njiju se mu zdi bolj primeren. Slišati je bilo, da je zanj sprejemljivejši kandidat Žarnić.

Kandidat tudi pred parlament Pahor mora novega kandidata za okoljskega ministra v parlament poslati v desetih dneh po tem, ko se bo parlament seznanil z odstopom dosedanjega okoljskega ministra Karla Erjavca. Ker se bo parlament o Erjavčevem odstopu seznanil v torek, bo moral Pahor to storiti najpozneje do konca naslednjega tedna.

Ko bo premier predlog kandidata za novega ministra vložil v DZ, se bo moral kandidat najprej v treh dneh in najpozneje v sedmih predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, v tem primeru odboru za okolje in prostor.

Predsednik delovnega telesa mora nato takoj, najpozneje pa v 48 urah po predstavitvi kandidata za ministra poslati predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade mnenje, ki ga je delovno telo sprejelo o predlaganem kandidatu. Predsednik vlade lahko nato v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa še umakne predlog kandidature.

O imenovanju novega ministra bodo glasovali poslanci, za imenovanje pa zadostuje navadna večina poslanskih glasov.

"DeSUS ponuja pestro izbiro" Erjavec meni, da so v DeSUS predsedniku vlade ponudili pestro izbiro, saj se bo lahko odločil med praktikom in strokovnjakom. Kot je dejal, je Žarnić strokovnjak s tega področja, medtem ko je Gajšek praktik, saj vse življenje dela na področju prostora in okolja. Pri tem, da je bil Gajšek pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja, pa po Erjavčevih besedah ne gre za takšno težavo, ki bi preprečevala, da ne bi bil njihov kandidat.

Godec: ... da ne bo (Pahor) rekel, da ponujamo samo enega Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec pa je pojasnil, da so se dva kandidata odločili, ker imajo velik nabor kandidatov. Premieru Pahorju pa prepuščajo odločitev, "da ne bo rekel, da ponujamo samo enega". Glede sedanjih razmer v koaliciji pa Godec pravi, da se je položaj umiril, "ko smo si povedali, da v koaliciji nismo le trojček in zadnji vagon, ampak štiri enakovredne politične stranke".

Žarnić: Gradbeniki smo smo vajeni kos po kosu reševati zadeve Kot je še pojasnil, je na kandidaturo pristal iz dveh razlogov. Kot pravi, je na tem področju dobro vpet v evropski prostor, poleg tega pa je potresni inženir, ki dobro pozna področje kulturne dediščine in tudi druge teme, ki zanimajo stranko DeSUS. Kandidiranje za ministrski položaj pa zanj, kot je dejal, ni toliko politični kot pa strokovni izziv. O številnih težavah v resorju, ki naj bi ga prevzel, pa pravi: "Jaz sem pač gradbenik in smo vajeni kos po kosu reševati zadeve."

Ne spreglejte