Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2020,
10.07

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

Natisni članek

vremenska napoved vreme

Sobota, 3. 10. 2020, 10.07

3 leta, 6 mesecev

Močno neurje podiralo drevesa, v vozilih ostalo ujetih nekaj ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

Ob prehodu hladne fronte bodo v prvem delu noči še padavine, deloma nevihte s krajevno močnejšimi nalivi, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso). V drugem delu noči bodo padavine ponehale, delno se bo razjasnilo. Sicer pa so padavine že dopoldne zajele nekatere dele države. Zaradi močnega neurja se je v Loški dolini podrlo več dreves, v vozilih je ostalo ujetih nekaj ljudi. Zaradi namočenosti tal je povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi, je danes sporočil Geološki zavod Slovenije.

Več o vremenu po Sloveniji preberite na vreme.siol.net.

Okoli 13. ure je območje Loške doline zajelo močno neurje. Veter je na več lokacijah poškodoval ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrl več dreves, eno od teh je padlo na telefonski vodnik in ga poškodovalo. Na cesti Leskova dolina–Kozarišče se je podrlo nekaj dreves, med katerimi so v vozilih ostale ujete osebe. Do 18. ure je bilo na tem območju 12 intervencij. 

Pozno popoldne je Loško dolino nato znova zajelo neurje z močnim dežjem. Meteorna voda ogroža več stanovanjskih in gospodarskih objektov ter kleti. Posredujejo gasilci Gasilske zveze Loška dolina, postavljajo protipoplavne vreče in črpajo vodo iz objektov. Na terenu so prisotni člani OŠCZ ter dežurni službi cestnega in komunalnega podjetja.

Na terenu posreduje deset gasilskih enot

O podrtem drevesu poročajo tudi na relaciji Maribor–Radlje ob Dravi v naselju Brezno v občini Podvelka. Gasilci PGD Brezno Podvelka so drevo razžagali in očistili cestišče, je zapisano na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Vremenska fronta z močnim vetrom in obilnim deževjem je v popoldanskih urah prizadela tudi območja občin Bloke, Idrija, Ilirska Bistrica, Ljubljana, Loška dolina in Mislinja. Do 18. ure je bilo v povezavi s tem zabeleženih 18 dogodkov. Močan veter je poškodoval nekaj ostrešij in podrl nekaj dreves, meteorna voda pa je zalila in ogrožala nekaj objektov. Zaradi udara strele v stanovanjsko hišo je izbruhnil manjši požar, pred prihodom gasilcev ga je pogasil stanovalec. Na terenu posreduje 10 gasilskih enot, od tega ena poklicna in devet prostovoljnih, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Verjetnost plazov se je povečevala sorazmerno s količino padavin

Prebivalci območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode, opozarja geološki zavod.

Temperature:

Stanje rek in voda:

Vodnatost rek po državi je po večini srednja, le manjše reke v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji so malo vodnate. Reke povsod počasi upadajo, reka Drava pa ohranja ustaljen velik pretok. Danes bodo reke v večjem delu države sprva še počasi upadale. Čez dan, zvečer in v prvem delu noči na nedeljo bodo reke naraščale v večjem delu države, najpozneje v severovzhodni Sloveniji. Ob močnih nalivih bo mogoče hitro naraščanje in razlivanje posameznih manjših rek in hudourniških vodotokov predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji.

Stanje voda | Foto: Meteo Foto: Meteo
V nedeljo bosta do velikih pretokov narasli tudi Sava v spodnjem toku in Mura, povečal se bo pretok Drave na meji z Avstrijo. Naraščale bodo tudi reke na območju notranjskega in dolenjskega krasa. Danes med 9. in 13. uro ter med 21. in polnočjo se bo morje razlivalo na izpostavljenih delih obale, sredi dneva v višini okoli 25 centimetrov. Razlivanje morja je verjetno tudi jutri med 9. in 12. uro. Temperatura večine rek je čez dan med 9 in 15 stopinj Celzija, morje pa ima 21 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

Nedelja bo sončna

Sicer pa bodo v prvem delu noči še padavine, deloma nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Proti jutru se bo delno zjasnilo. Veter bo postopoma oslabel. Jutranje temperature bodo od 7 do 13, ob morju okoli 15 stopinj Celzija.

Vreme 3.10.2020 | Foto:

Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja, kakšna ploha pa bo mogoča tudi v osrednji in južni Sloveniji. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, le na severozahodu bo nekoliko hladneje.

Vreme 3.10.2020 | Foto:

Prihodnji teden nestanovitno

V ponedeljek se bodo padavine na zahodu okrepile in občasno segle tudi nad osrednjo in južno Slovenijo. V torek bo deloma jasno, le v hribovitih krajih na zahodu bo mogoča kakšna ploha. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter.

Vreme 3.10.2020 | Foto:

Nad zahodno Evropo je globoko ciklonsko območje, vremenska fronta se prek Alp in severnega Sredozemlja bliža Sloveniji in bo popoldne vse bolj vplivala na vreme pri nas. Pred njo z jugozahodnimi vetrovi k nam doteka topel in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: čez dan bodo padavine od zahoda postopno zajele vse sosednje pokrajine, vmes bodo tudi nevihte. Pihal bo okrepljen veter južnih smeri, ob Jadranu jugo. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V hribovitem svetu bo občasno rahlo deževalo.

Ne spreglejte