SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osnovne šole proti ukinjanju obveznega drugega tujega jezika

2

termometer

Dvanajst slovenskih osnovnih šol je podalo pobudo, s katero se zavzemajo proti ukinjanju obveznega drugega tujega jezika v osnovnih šolah.

V skladu z določili Evropske komisije in drugimi mednarodnimi sporazumi, katerih podpisnica je tudi Slovenija, zahtevajo takojšnjo frontalno uvedbo obveznega drugega tujega jezika.

Pobuda je odziv na okrožnico, ki jo je ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport 6. maja poslalo osnovnim šolam. V njej je zapisano, da s šolskim letom 2013/2014 ukinja uvajanje obveznega drugega tujega jezika v osnovne šole. Ta poteza ministrstva je, kot pišejo pobudniki, v ostrem nasprotju z Resolucijo o evropski strategiji za večjezičnost (2008), smernicami Evropske komisije (1995) in določili Sveta Evropske unije (2002), ki narekujejo učenje vsaj dveh tujih jezikov v osnovni šoli.

V nasprotju tudi z Resolucijo o nacionalnem programu za jezikovno politiko Obenem so v nasprotju tudi z Resolucijo o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2012/2016, ki določa, da se mora poskrbeti za ustrezno uveljavitev obveznega drugega tujega jezika v osnovne šole. Slovenija še vedno ni implementirala teh zahtevanih sprememb, z novo okrožnico pa se je implementaciji še bolj oddaljila, so zapisali pobudniki obveznega obveznega drugega tujega jezika.

Ukinitev po njihovem mnenju ne temelji na študijah ali drugih tehtnih dokumentih, saj ministrstvo relevantnih pojasnil za ukinitev ni podalo. Razlogi za ukinitev drugega tujega jezika v osnovnih šolah so po mnenju predlagatelja zakona v zelo različnih zmožnostih učencev in potrebi po varčevanju.

Pobudniki: Gre za rezanje proračuna Pobudniki opozarjajo, da gre za podcenjevanje jezikovnih sposobnosti otrok, hkrati pa za navidezno rezanje proračuna, "in sicer tam, kjer je najmanj smotrno in državotvorno, poleg vsega pa še v nasprotju z določbami listin EU-ja". "Z ukinitvijo obveznega drugega tujega jezika v osnovnih šolah se jezikovne možnosti otrok siromašijo, odvzema se sposobnost za kakovosten razvoj družbe, šolstva in konkuriranja na domačem in evropskem trgu delovne sile. Hkrati gre za namerno potiskanje učenja jezikov v zasebni sektor," so še zapisali.

Vodja iniciativnega odbora je OŠ Prežihovega Voranca iz Ljubljane, v odboru pa so še Osnovne šole Janka Padežnika v Mariboru, Križe v Tržiču, Frana Albrehta v Kamniku, Dušana Flisa v Hočah, Janka Glazerja v Rušah, Šmartno pod Šmarno goro, Antona Globočnika v Postojni, Rudolfa Ukoviča v Podgradu, Prežihovega Voranca v Srednji Bistrici, Josipa Vandota v Kranjski Gori in Rudolfa Maistra v Šentilju.

Pobudo podpira 147 osnovnih šol iz vse Slovenije, ki sodelujejo v projektu uvajanja obveznega drugega tujega jezika od leta 2008, so še zapisali v sporočili za javnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin