SiolNET. Novice Slovenija
7,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prek Slovenije močna nevihtna linija

Zaradi neviht imajo gasilci v Sloveniji polne roke dela

7,79

termometer

Arso padavine
Foto: Arso

Na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in tudi drugod so se danes razbesnele močnejše nevihte in nalivi, ki so povzročili številne težave prebivalcem. Meteorna voda je zalivala objekte in ceste, močan veter je na Štajerskem odkril nekaj streh ter podrl nekaj dreves. Zaradi naraščanja Mislinje so v Slovenj Gradcu zvečer zatulile sirene.

V večernih urah so se s težavami zaradi posledic deževja soočali v številnih krajih po državi, od Šmarja pri Jelšah preko Štor pa do Koroške. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so močno narasli vodotoki s Pohorja, predvsem Oplotnica, Dravinja in Mislinja. Oplotnica je presegla opozorilni pretok. Lahko pride dorazlivanj razlivanja. Civilna zaščita prebivalce poziva, naj se razmeram primerno zaščitijo in upoštevajo zaščitne ukrepe pred morebitnim poplavljanjem.

V Slovenj Gradcu so zaradi povečanja pretoka reke Mislinje zvečer sprožili sirene za opozarjanje na nevarnost. Kot so sporočili s slovenjgraške občine, pričakujejo nadaljnje naraščanje pretoka Mislinje, zato občanom predlagajo, da na območjih ogroženih zaradi poplavljanja reke poskrbijo za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem.

Ob včerajšnjih in današnjih nevihtah imajo gasilci veliko dela v več delih države. Ob včerajšnjih in današnjih nevihtah imajo gasilci veliko dela v več delih države. Foto: STA

Glede na objave na družbenih omrežjih je zaradi močnih nalivov potok Radoljna tako narasel, da je že odnesel enega od mostov v Lovrencu na Pohorju.

Na območju Podvelke so zaradi deročih meteornih vod morali zapreti dotok vode v ribogojnico, gasilci pa so prekopali pot vode in zagotovili dotok sveže vode. S pomočjo delovnih strojev čistijo strugo pod mostom lokalne ceste, poroča center za obveščanje Uprave za zaščito in reševanje.

Okoli 20.30 je močnejša nevihta potovala tudi preko dela Dolenjske. V regijskem centru za obveščanje Novo mesto so od zabeležili večje število poplav meteornih voda v stanovanjske, poslovne in gospodarske objekte na območju občine Šentjernej. Šentjernejski gasilci so črpali vodo iz objektov in jih obvarovali z vrečami.

Po podatkih Spina so številne klice na pomoč prejeli tudi z območja Rogaške Slatine, med drugim, da plaz ogroža stanovanjsko hišo in o plazu čez cesto.

Na širšem območju Maribora pa so gasilci pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter odstranjevali podrta drevesa s cest.

Na Kočevskem je meteorna voda zalila več kleti, garaž ter pritličnih stanovanjskih in poslovnih objektov.

Zvečer še mogoče nevihte

Glede na napovedi Arsa se bo vodnatost rek v ponedeljek počasi zmanjševala, zmerno bodo naraščale le še večje kraške reke, Sava v spodnjem toku ter Mura.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin