Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2018,
11.16

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Zelenica nevarnost plaz policija gore vreme

Sobota, 3. 2. 2018, 11.16

6 let, 2 meseca

Opozorila pred plazovi ne zaležejo, kamere na Zelenici odkrile planinca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Planinci na Zelenici | Foto policija

Foto: policija

Zaradi megle, novozapadlega snega in aktualnega slabega vremena je lahko obisk gora v trenutnih razmerah zelo nevaren. Kljub opozorilom o veliki nevarnosti snežnih plazov pa so spletne kamere danes dopoldne zabeležile posnetke planincev, ki sta se vzpenjala na Zelenico, za katero velja nevarnost snežnih plazov četrte stopnje.

Na Policijski upravi Kranj so zapisali, da je sneg večinoma slabo sprijet s podlago, pod tisoč metri nadmorske višine pa da obstaja velika verjetnost proženja posameznih plazov na strmih in travnatih pobočjih.

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič je že v petek izdala opozorilo, da zaradi velike količine novozapadlega snega obstaja velika nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice. Kljub temu so spletne kamere danes opazile dva planinca, ki sta se vzpenjala na Zelenico.

Kljub opozorilnim tablam se ljudje v gore odpravljajo v nevarnih razmerah. | Foto: policija Kljub opozorilnim tablam se ljudje v gore odpravljajo v nevarnih razmerah. Foto: policija

Policija: V takšnih razmerah ljudje v gorah tvegajo svoje življenje

Na policiji opozarjajo, naj ljudje ne hodijo v gore v takih razmerah, saj tvegajo svoje življenje in v primeru nesreče tudi življenja vseh, ki rešujejo. V zadnji dveh dneh je sneg namreč padel na trdo in poledenelo podlago, zato je zelo slabo sprijet s podlago.

Do petka zjutraj je na Zelenici padlo do 70 centimetrov suhega snega, čez dan in ponoči pa je še dodatno snežilo. V službi za varstvo pred snežnimi plazovi zaradi možnosti spontanega plazenja zato odsvetujejo hojo pod strmimi pobočji.

Sporočili so še, da bo zaradi varnosti koča na Zelenici ta konec tedna zaprta, in dodali, da sta že na Ljubelju prek dostopnih poti proti Zelenici postavljeni ograja in tabla, ki opozarja na nevarnost.

Ne spreglejte