Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 9. 2020,
18.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

6

Natisni članek

dom za starejše občane Koronavirus

Torek, 15. 9. 2020, 18.00

3 leta, 7 mesecev

Okužbe še v dveh domovih za starejše. Več novih primerov tudi v Pivki.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

6

Dom sv. Jožefa | Foto STA

Foto: STA

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes vodstva zdravstvenih zavodov in župane prosil, naj poskušajo svoje delo organizirati tako, da bodo ljudje lahko zdravnike poklicali. O izjavi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, da bo za to ob nedejavnosti ministrstva poskrbela vlada, pa je dejal, da ni ravno smiselna, saj je ministrstvo del vlade. Sicer pa je v Pegazovem domu v Rogaški Slatini z novim koronavirusom okuženih šest stanovalcev in dva zaposlena, ena zaposlena oseba pa je okužena tudi v Domu sv. Jožefa v Celju. Tudi v Pivki so danes ugotovili več novih okužb, v Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa danes novih okužb ni bilo.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Bolnišnice se nevarno polnijo zaradi covid-19 #video

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki Skupnosti občin Slovenije pojasnil, da se težave na primarni ravni vlečejo že dlje časa. Družinskih zdravnikov namreč ni dovolj, saj jih ta poklic ne zanima. Kot je pojasnil Gantar, na ministrstvu zato deluje delovna skupina pod vodstvom državne sekretarke Tine Bregant. Ta naj bi pripravila predloge sprememb, da bi poklic družinskega zdravnika postal bolj zanimiv in da bi bilo administrativnih ovir manj. Delno bo po njegovih besedah pri tem treba poseči tudi v plačni sistem, piše STA.

Gantar o Kacinu: dostikrat govori stvari, ki ne izpadejo smiselno

Je pa minister ob tem prosil direktorje zavodov in župane, naj poskušajo delo organizirati tako, da jih bodo ljudje lahko poklicali. Ministrstvo bo za testiranja ponovno poskušalo organizirati mobilne enote, v katerih bi testirali v večjem številu, hkrati pa bi tako zagotavljali čim bolj normalen potek rednega dela. "Mislim, da to je izvedljivo, a brez pripravljenosti družinskih zdravnikov je to težko izpeljati," je dejal minister.

Jelko Kacin | Foto: STA , Foto: STA , Minister je komentiral tudi napoved vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, ki je dejal, da bo v primeru, če ministrstvo za zdravje ne bo zagotovilo dostopnosti do zdravnikov, za to poskrbela vlada. Kot je dejal Gantar, je ministrstvo za zdravje del vlade. "Ne vem, kaj govori, ampak dostikrat govori stvari, ki pač ne izpadejo ravno smiselno," je pripomnil.

Ob vprašanju o prioritetah slovenskega zdravstva in skrajševanju čakalnih vrst je Gantar poudaril, da je covid-19 zadeve poslabšal. Prizadel je namreč dva sistema, ki sta že sicer najbolj ogrožena, zdravstvenega in področje domov za starejše.

Čakalne dobe se rešujejo že vsaj šest let in v tem obdobju so se po besedah ministra podaljšale za desetkrat. Zato je ministrstvo že pripravilo nekaj sprememb, v kratkem bo objavljen tudi razpis, s katerim bodo poskušali razširiti opravljanje zdravstvenih storitev na vse tiste, ki imajo dovoljenje za delo, je napovedal, poroča STA.

Tomaž Gantar
Novice Gantar: DeSUS interpelacije Hojsa ne bo podprl

Minister za čim širše cepljenje starejših proti gripi

Nekateri s takšnim načinom sicer niso zadovoljni in govorijo o prelivanju javnih sredstev na raven zasebnih zdravnikov. Toda to je problem in po šestih letih poskusov samo z javnim sektorjem je po besedah Gantarja čas, da angažirajo vse, ki to znajo delati, so usposobljeni, imajo licence in bodo lahko pripomogli k skrajšanju čakalnih dob.

Tomaž Gantar | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Minister je ob tej priložnosti še poudaril, da se je epidemiološka slika v zadnjem obdobju poslabšala praktično po vsem svetu, tudi v državah okoli nas z izjemo Italije. Izkazalo pa se je tudi, da so veljavni ukrepi, če jih ljudje upoštevajo, dovolj učinkoviti. Še preden bi začeli razpravo o novih ukrepih, je torej treba zagotoviti upoštevanje pravil, na drugi strani pa povečati število testiranj in število epidemioloških raziskav, zagotoviti dostopnost in izboljšati nadzor, je povedal Gantar.

Ker se bližamo jeseni in zimi, se bo minister zavzel tudi za čim širše cepljenje starejših proti gripi. V kratkem bodo tako pripravili tudi akcijo ozaveščanja o tem. Glede uporabe mask zunaj je Gantar dejal, da se mu to ne zdi strokovno upravičeno in smiselno. Predlagano predčasno zapiranje lokalov pa ima svoj smisel, saj večina okužb v zadnjem času izvira iz zasebnih zabav in druženja v lokalih. O tem bodo razpravljali tudi v sredo v okviru strokovne skupine, je še povedal minister, poroča STA.

Rogaška Slatina: okužena stanovalec in zaposlena

Sicer pa sta bili v Pegazovem domu v nedeljo potrjeni prvi okužbi, in sicer okužba pri enem stanovalcu ter okužba pri eni zaposleni. Zaradi tega je od ponedeljka dom zaprt za obiskovalce, poleg tega začasno velja tudi prepoved izhodov za stanovalce, je zapisano na spletnih straneh doma. Vsi stanovalci se zaenkrat dobro počutijo, njihovo zdravstveno stanje pa vodstvo doma redno spremlja, piše STA.

V Domu sv. Jožefa v Celju so tvegane sodelavce izločili iz delovnega procesa in gredo na testiranje, stanovalce, ki so bili v stiku z okuženo osebo, pa sedaj testirajo in upajo na rezultate v sredo. Zaenkrat pri nikomer ne zaznavajo nikakršnih sprememb. Stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, v sredo pa bo nacionalni laboratorij še razkužil hodnike in skupne prostore.

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa novih okužb ni, kar pomeni, da je z novim koronavirusom okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

koronavirus
Novice Iz BiH poročajo o sumljivih primerih glede novega koronavirusa #video

V Pivki še več novih okužb

V občini Pivka so danes potrdili več novih okužb s koronavirusom. Kot je za STA potrdil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Sandi Curk, so nove okužbe med drugim potrdili na OŠ Pivka in družbi Pivka perutninarstvo. A po Curkovih besedah gre pri slednjih za okužbe med tistimi, ki so bili že prej v samoizolaciji oz. v karanteni.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Po poročanju TV Slovenija so v Pivki odkrili 16 novih primerov okužb. Skupno je v tej občini tako aktivnih 50 primerov okužb, od tega 31 med zaposlenimi v podjetju Pivka perutninarstvo. Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Curk je za STA ob tem pojasnil, da so nove okužbe v podjetju med tistimi, ki so bili že prej v samoizolaciji oz. karanteni. Pri tem je poudaril, da gre za eno od bolje higiensko urejenih družb v državi, ki z dodatnimi ukrepi trenutno obvladuje pritiske koronavirusa.

Opozoril je, da je težava predvsem v širši epidemiološki situaciji v občini. Občinski štab Civilne zaščite v Pivki je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v občini v ponedeljek sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja.

A Curk pri tem opozarja, da vlada in vse njene službe ne morejo zaščititi občanov, če se ti udeležujejo množičnih srečanj in praznovanj. Kot je še povedal za STA, se občina Pivka, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje pogovarjajo o možnosti vzpostavitve dodatne ambulante, s katero bi lahko omogočili hitrejšo pot napotitve na brise.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite v tem vidi tudi rešitev, s katero bi se lahko posledično zmanjšali tudi pritiski zaradi obolelih na gospodarske družbe. Curk je potrdil tudi nov primer okužbe na Osnovni šoli Pivka. Kot navaja TV Slovenija, bodo tako trije zaposleni in 39 učencev od srede doma, navaja STA.

Tanja Ribič
Novice Tanja Ribič nasedla "resnici" o covid-19 verskega radikalca iz ZDA
Ne spreglejte