SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odprto pismo vodstvu RTVS, naj umakne grožnje zoper Krajnca

1

termometer

RTV Slovenija naj umakne prepoved programske vsebine v oddaji Hri-bar in grožnje uredniku oddaje Bojanu Krajncu, je prvopodpisani Boris Vezjak zapisal v pismu vodstvu RTVS.

Na RTVS opozarjajo, da se "v zadnjih tednih stopnjujejo diskvalifikacije sedanjega vodstva zavoda za potrebe njegove likvidacije oz. zamenjave".

Podpisniki pisma podpirajo reporterja Surlo RTV Slovenija naj umakne prepoved programske vsebine, in sicer lika reporterja Surle, v oddaji Hri-bar in grožnje uredniku oddaje Bojanu Krajncu, so v odprtem pismu zapisali podpisniki z družboslovnih in humanističnih fakultet ter Mirovnega inštituta.

Grožnja s sankcijo je še vedno aktualna Kot pojasnjujejo v pismu, je bil lik reporterja Surle prepovedan in začasno umaknjen, sedaj pa se zopet pojavlja, kar ustvarja "napačen zunanji vtis, da so se stvari normalizirale". Toda grožnja s sankcijo je namreč še vedno aktualna, zato se lahko "vsak hip uresniči napovedani disciplinski postopek" proti Krajncu, so dodali.

"Pritiski na novinarje, vmešavanje v njihovo delo, delovni suspenzi ..." Kot še opozarjajo, so se v zadnjih letih "primeri pritiskov na novinarje, vmešavanje v njihovo delo, delovni suspenzi in grožnje na javnem zavodu RTV Slovenija, nemalokrat motivirani politično, namnožili do te mere, da jih javnost malodane sprejme kot samoumevne".

Odprto pismo so poleg Vezjaka podpisali še Marko Milosavljević in Vlado Miheljak s Fakultete za družbene vede v Ljubljani, Sandra Bašić Hrvatin in Igor Ž. Žagar s Fakultete za humanistične študije v Kopru, Brankica Petković z Mirovnega inštituta ter Jože Vogrinc, Ksenija Vidmar Horvat in Gorazd Kovačič s Filozofske fakultete v Ljubljani.

RTV: Uredništva RTV Slovenija delujejo avtonomno Vodstvo RTV Slovenija zavrača politično motivirane pritiske na uredniško politiko v zavodu, ki se množijo do te mere, da bi jih javnost sprejela že kot samoumevne, so zapisali na RTV. Kot so poudarili, "uredništva RTV Slovenija delujejo avtonomno, zato so vsakršni pritiski na katerega koli urednika nesprejemljivi, vsak urednik ima svoje pristojnosti, pravice in dolžnosti, ki jih mora opravljati ob spoštovanju programskih standardov".

"V zadnjih letih se napadi in širjenje neresnic vrstijo brte vsakršne osnove" Po njihovih ocenah se v zadnjih letih napadi in širjenje neresnic vrstijo največkrat brez vsake realne osnove, kar se "v zadnjih tednih stopnjuje v cilju diskvalifikacije sedanjega vodstva zavoda za potrebe njegove likvidacije oz. zamenjave s kadri tiste politike, simboliziral jo je Janez Kocijančič, ki je zavod vodila prejšnja desetletja".

"RTV je v zadnjem obdobju dosegel pozitivne rezultate" Napadi na sedanje vodstvo zavoda RTV Slovenija se po njihovem mnenju vrstijo ob dejstvu, "da je RTV v zadnjem obdobju dosegel pozitivne rezultate pri pregledanem finančnem poslovanju zavoda, uravnoteženosti vsebin in prepoznavnosti pri gledalcih in poslušalcih in da kljub poskusom insciniranja problemov dejanskih primerov, ki bi bili v nasprotju z medijsko svobodo ni bilo".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin