Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 10. 2014,
11.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek Miro Cerar Jean-Claude Juncker

Torek, 7. 10. 2014, 11.29

6 let, 7 mesecev

Odločitev o usodi Bratuškove jutri (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbora za energijo in okolje bosta o usodi kandidatke za podpredsednico za energetsko unijo Alenke Bratušek glasovala v sredo, predvidoma ob 18. uri, so sporočili v Evropskem parlamentu.

Ob tem se v parlamentu neuradno omenja možnost odstopa Bratuškove od kandidature pred glasovanjem, ki naj bi bilo po vseh napovedih negativno.

Tako slovenska vlada kot tudi prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čakata na odločitev pristojnih odborov Evropskega parlamenta glede kandidature Alenke Bratušek za komisarko.

Šele ko bo sprejeta odločitev odborov glede Bratuškove, kandidatke za podpredsednico Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo, bo svojo odločitev sprejela tudi vlada Mira Cerarja, so sporočili iz njegovega kabineta.

Tudi prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čaka na oceno Bratuškove v odborih. "Pristojna odbora bosta oceno podala nocoj, nato bo prihodnji predsednik Juncker o tej oceni razpravljal z vodstvom Evropskega parlamenta," je pojasnila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud. Zavrnila je govorice, da je Juncker oziroma njegov kabinet po ponedeljkovem zaslišanju Bratuškove že govoril s Cerarjem.

Neprepričljivi odgovori in netočnost Nekdanja slovenska premierka se je na včerajšnjem zaslišanju pred odboroma po ocenah velike večine odrezala zelo slabo in s svojimi odgovori ni prepričala, da dovolj dobro pozna energetski resor. Poleg tega je netočno zatrdila, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da naj postopek imenovanja kandidata za komisarja ne bi imel kakršnihkoli znakov korupcije.

Evropski poslanec La Via: Bratuškove ne podpira nobena politična skupina v EP Večina se strinja, da zagotovo ne bo prejela zelene luči, čakal naj bi jo najmanj popravni izpit (ustni ali pisni), neuradno pa iz več virov prihajajo informacije, da je zelo verjetna zavrnitev Bratuškove.

V pogovoru za spletni portal viEUws.eu je evroposlanec Giovanni La Via, predsednik odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane, dejal, da bodo poslanci EP verjetno zavrnili Bratuškovo. Poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je ocenil, da je naredila nekaj resnih napak in na splošno pustila slab vtis. La Via je še dodal, da se zdi, da nobena politična skupina v EP ne podpira Bratuškove.

Nezadostna ocena Na spletnem portalu digital-diplomacy.eu, ki ga oblikuje skupina novinarjev in blogerjev, so ocenili vse do zdaj zaslišane kandidate. Bratuškova je dobila skupno oceno štiri od deset in je edina, ki je dobila oceno, nižjo od pet. Z oceno tri je bila ocenjena kredibilnost Bratuškove, najboljšo oceno – pet – je prejela za verjetnost, da jo bo EP potrdil, v preostalih kategorijah – politična sposobnost, energičnost, toplina in sposobnost povezovanja z ljudmi zunaj Bruslja – pa je prejela ocene štiri.

Kdo bi lahko zamenjal Bratuškovo, če ta "odleti"? V primeru zavrnitve Bratuškove bi lahko Juncker s seznama, ki ga je Slovenija konec julija poslala v Bruselj, izbral drugo kandidatko ali kandidata ali pa bi Cerarjeva vlada predlagala novo ime.

Na seznamu, ki ga je Slovenija poslala v Bruselj, sta bila poleg Bratuškove evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister Karl Erjavec, ki ju je Cerar v pogovorih z Junckerjem v preteklosti že podprl, preden je dal Luksemburžanu proste roke pri izbiri.

Prav tako je Cerar v preteklosti kot komisarskega kandidata podprl zdajšnjega komisarja za okolje Janeza Potočnika.

Največ možnosti Fajonova? Glede na to, da Juncker vztraja pri zadostnem številu žensk, naj bi imela po napovedih več virov v Bruslju v primeru zavrnitve Bratuškove največ možnosti za njegovo podporo Fajonova.

Fajonova lahko po navedbah več virov v Evropskem parlamentu računa tudi na podporo v dveh najmočnejših političnih skupinah v Evropskem parlamentu, v EPP in pri evropskih socialistih.

V primeru zavrnitve Bratuškove Slovenija brez podpredsedniškega položaja Slovenija bi sicer v primeru zavrnitve Bratuškove izgubila podpredsedniški položaj. Neuradno se omenja možnost, da bi lahko nova slovenska kandidatka ali kandidat dobila resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo.

Fajonova o morebitnih scenarijih pravi le, da se ji ne zdi primerno komentirati ugibanj o izidu, dokler ne bo znana ocena pristojnih odborov.

Da bi bila verjetno kandidatura Fajonove najkrajša pot, ki bi v celotnem procesu vzela najmanj energije, je danes v Bruslju ocenil evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) ob orisu "več poti in metod reševanja položaja" po zaslišanju Bratuškove. Tudi Zver meni, da bi Slovenija lahko dobila resor za izobraževanje in kulturo.

Slovak Maroš Šefčovič bi lahko prevzel podpredsedniški položaj, Madžar Tibor Navracsics bi lahko prevzel resor za promet ali pa bi ostal pri portfelju za izobraževanje in kulturo, ki bi mu odvzeli državljanstvo in ga premestili drugam.

To so scenariji, ki se trenutno najpogosteje omenjajo, a ves čas potekajo intenzivna usklajevanja ključnih igralcev v parlamentu in komisiji. Dokončne odločitve se pričakujejo v četrtek, na sestanku predsednikov političnih skupin v Evropskem parlamentu.

Jourova dobila zeleno luč odborov Štirje pristojni odbori Evropskega parlamenta so vendarle dali pozitivno oceno za Čehinjo Vero Jourovo, ki naj bi v novi Evropski komisiji prevzela resor za pravosodje, potrošnike in enakopravnost spolov. Jourova je, tako kot Bratuškova, iz vrst liberalcev.

Nastop škodoval slovenskemu ugledu Vrstijo se tudi ocene nastopa Bratuškove v Sloveniji. Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je tudi sam želel postati komisarski kandidat, obžaluje, da je nastop Bratuškove na zaslišanju za evropsko komisarko izpadel "tako, kot je". Še bolj mu bo žal, če bomo izgubili "prestižno mesto podpredsednika komisije za področje energetike". Pred srečanjem koalicije je priznal, da si "včeraj gotovo nismo utrdili ugleda v EU".

Še bolj ostri so v Novi Sloveniji (NSi), kjer so zaslišanje Bratuškove ocenili kot polomijo, potrditev Bratuškove pa naj bi po njihovem mnenju lahko zmanjšala ugled evropskih institucij tako v Sloveniji kot v drugih evropskih državah. NSi zato poziva vlado Mira Cerarja, naj Bratuškovo odpokliče in zamenja z bolj kompetentnim oziroma strokovnim kandidatom ali kandidatko.

Ne spreglejte