Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2008,
21.03

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 21.03

8 let, 6 mesecev

Odbor za šolstvo podprl vladni predlog ZOFVI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Člani odbora DZ za šolstvo so potrdili vladni predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).

Pri tem so sprejeli koalicijska dopolnila, zavrnili pa vsa opozicijska. Najpomembnejši rešitvi sta financiranje po dijaku ter t.i. protipedofilski člen.

Vladni predlog prinaša tudi brezplačne učbenike v OŠ Vladni predlog novele zakona med drugim prinaša brezplačne učbenike v osnovnih šolah, brezplačno podaljšano bivanje do vključno petega razreda, odpira vrata javno-zasebnemu partnerstvu pri ustanavljanju šol ter usklajuje zahtevano stopnjo izobrazbe učiteljev s spremembami, ki jih je prinesla bolonjska reforma visokošolskih programov.

Opozicija je na predlog pripravila vrsto dopolnil Opozicija je na predlog pripravila vrsto dopolnil, od katerih so nekatera odpirala celo vprašanja, ki jih je uredil že ZOFVI iz leta 2006. Mnenje opozicijskih predstavnikov je povzela Majda Potrata (SD), ki je dejala, da je zakon "še vedno neusklajen in za SD še vedno nesprejemljiv".

Glavna novost je uvedba sistemskega financiranja srednjih šol po učencu

Kot rečeno, je ena glavnih novosti novele uvedba sistemskega financiranja srednjih šol po učencu po t.i. sistemu MoFAS, kar je sicer že močno uveljavljena praksa. Nanjo se je vezalo tudi nekaj dopolnil opozicije, ki niso dobila podpore.

Podprli tudi koalicijsko dopolnilo k t.i. protipedofilskemu členu Člani odbora so podprli tudi koalicijsko dopolnilo k t.i. protipedofilskemu členu, ki onemogoča sklenitev delovnega razmerja na šolah osebam, pravnomočno obsojenim za hujša kazniva dejanja. Dopolnilo natančneje ureja tudi postopek vročitve pravnomočne sodne odločbe organom vzgojno-izobraževalnega zavoda. Na rešetu članov odbora je bilo sicer tudi podobno dopolnilo Barbare Žgajner Tavš (nepovezani poslanci), ki je vsebovalo tudi možnost, da delodajalec začasno, do pravnomočnosti sodbe, zaposlenemu prepove opravljanje dela na šoli.

Med preostalimi dopolnili so v opoziciji predlagali, da bi se zmanjšal vpliv ministra na svet za kakovost in evalvacije. Po vladnem predlogu gre za posvetovalno telo, ki ga imenuje minister, ta pa na predlog sveta sprejme merila za ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v šolah.

Ne spreglejte