Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 7.40

8 let

Odbor za delo prekinil razpravo družinskem zakoniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odbor DZ za delo je po nekaj urah prekinil razpravo o tretjem členu predloga družinskega zakonika, ki definira zakonsko zvezo.

Nasprotniki zakonika menijo, da gre za razvrednotenje družine, zagovorniki pa, da zakonik nikogar ne diskriminira.

Zakonska zveza - skupnost dveh oseb Člani odbora in civilne iniciative so tudi danes ostali na dveh bregovih glede izenačitve homoseksualnih in heteroseksualnih parov. Tretji člen namreč redefinira pojem zakonske zveze in določa le, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb.

France Cukjati (SDS) se je zavzel za ohranitev obstoječe definicije družine, ki pravi, da je pomen zakonske zveze v snovanju družine. SDS je vložil tudi takšno dopolnilo. Predlog zakonika pa po Cukjatijevih besedah ta pomen črta in s tem razvrednoti zakonsko zvezo. Preko te definicije je zakonska zveza imela doslej ustavno zaščito in status posebnega družbenega pomena.

Bo zakonik povzročil diskriminacijo državljanov? Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je kot grobo zavajanje označila navedbe, da bo zakonik povzročil diskriminacijo večine državljanov. Po njenih besedah namreč ni samo enega namena zakonske zveze in mora zakonodajalec našteti več namenov ali pa naštevanje izpustiti. "Eden bistvenih namenov zakonske zveze je spočetje otroka, vendar ni edini," je dejala. Pravi še, da zakonik posebno varstvo namenja prav otrokovim koristim. Kot grobo zavajanje pa je označila nekatere navedbe, da bo zakonsko zvezo lahko sklenilo več oseb.

Moralni teolog Tadej Strehovec je v imenu Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci izrazil nasprotovanje zakoniku. Predlagal je, da tretji člen nadomestijo z besedilom: "Zakonska zveza je življenjska skupnost moškega in ženske, katere pomen je v zagotovitvi trdnega okolja za rojstvo in celovito vzgojo otrok. Država zagotavlja pogoje za delovanje organizacij civilne družbe za pripravo na sklenitev in ohranjanje zakonske zveze".

Po mnenju gejevskega aktivista Romana Kuharja se razprave nasprotnikov zakonika zaradi primerjav naravnih danosti za družino izključujejo. Poudaril je, da pravo ureja družbena in ne naravna razmerja.

Izpostavil je funkcije zakonske zveze skozi zgodovino, ki so po njegovih navedbah ekonomska, prokreacijska in funkcija intimnega razmerja. Vse tri funkcije tako po njegovem najdemo tudi v vezi dveh oseb istega spola. Te skupnosti tudi niso zaprte za reprodukcijo, dodaja Kuhar, saj imamo v Sloveniji otroke, ki v takih skupnostih živijo. Zanikal je še navedbe, da bo zakonik koga diskriminiral.

Potrata: Zakon ne more dati otroku očeta niti matere Majda Potrata (SD) pa je zavrnila navedbe, da bi redefinicija zakonske zveze lahko pripeljala do porok med sorodniki. Kot je pojasnila, dopolnil SDS in Komisije za pravičnost in mir ne bo podprla, ob čemer se sprašuje, zakaj bi morala država pri definiciji zakonske zveze pridobiti mnenja verskih skupnosti. "Ko govorimo o pravici otroka do očeta in matere je zame to prazna pravica zato, ker noben zakon ne more dati otroku očeta niti matere, če je ta po spletu okoliščin preminula. Da pa socialne starše," je ponovila svoje stališče.

Odbor bo razpravo nadaljeval ob prvem možnem terminu.

Ne spreglejte