Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
7.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 7.06

8 let

Od danes strožje kazni v prometu, a tudi sistemske novosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V veljavo je stopila nova prometna zakonodaja, ki po eni strani prinaša višje kazni za najhujše prekrške, po drugi strani pa sistematično ureja preventivo, izobraževanje ter nadzorstveno politiko.

Od danes torej veljajo zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o voznikih, zakon o cestah in zakon o motornih vozilih.

1200 evrov za vožnjo v nasprotno smer Kazni se posebno zaostrujejo za vožnjo pod vplivom alkohola, preveliko hitrost in nepravilno stran vožnje. Eden od ciljev nove zakonodaje je zato tudi ta, da se najhujše kršitelje takoj izloči iz prometa ter njihova nadaljnja hitra obravnava. Z najmanj 1200 evri in 18 kazenskimi točkami oz. odvzemom vozniškega dovoljenja se bo kaznovalo voznike, ki bodo na hitri cesti in avtocesti vozili v nasprotno smer.

Novi pogoji odvzema izpita Takojšen odvzem izpita in najmanj 1200 evrov kazni sta predvidena tudi za prekoračitev hitrosti za več kot 30 kilometrov na uro v območju mirnega prometa oz. za prekoračitev za več kot 50 kilometrov na uro v naselju. Isto kazen bodo dobili tudi vozniki, ki jim bo preizkus alkoholiziranosti pokazal več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Odslej tudi rehabilitacijski programi Obenem pa so določbe nove zakonodaje tudi bolj sistemske in gredo v smer spreminjanja odnosa do cestnega prometa. Tako se kot rešitev ponuja rehabilitacijske programe. Na voljo bodo trije, in sicer edukacijske delavnice za voznike, ki ne pijejo tvegano, psihosocialne delavnice za tiste, ki škodljivo pijejo in redno uporabljajo psihoaktivne snovi, ter programi zdravljenja odvisnosti.

Urejanje področja gospodarjenja javnih infrastruktur Novi zakoni prinašajo tudi novosti na področjih registracije motornih vozil, prenosu lastništva vozil in tehničnih pregledov tovornih vozil. Prav tako podrobneje urejajo področje gospodarjenja javnih infrastruktur.

Zajc: Učinki se bodo pokazali čez čas Direktor javne agencije za varnost prometa Ljubo Zajc je sicer pred dnevi ocenil, da se bodo zaradi sistemskih novosti učinki nove zakonodaje pokazali čez čas.

Ne spreglejte