Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 16.37

8 let

Ob obisku predsednika ruskega računskega sodišča o sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na pogovorih ob obisku predsednika Računske komore Ruske federacije Sergeja Stepašina v Sloveniji so govorili o možnostih sodelovanja v prihodnje.

Predsednika Računske komore Ruske federacije Sergeja Stepašina sta sprejela predsednik republike Danilo Türk in predsednik DZ Gregor Virant, na uradnih pogovorih se je z njim sestal gostitelj, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Türk je poudaril pomembno krepitev odnosov na več ravneh Kot so sporočili iz Računskega sodišča RS, je predsednik Türk poudaril dobro gospodarsko sodelovanje med državama in pomembno krepitev odnosov na več ravneh, tudi med vrhovnimi revizijskimi institucijami.

"Slovensko računsko sodišče ima v javnosti precejšnjo stopnjo avtoritete in ugleda" Predsednik DZ Virant in Stepašin sta dejala, da je trend pri nadzoru javnih sredstev v zadnjih letih od pravilnosti k učinkovitosti. Spregovorila sta tudi o sodelovanju parlamenta in računskega sodišča v posamezni državi ter o sodelovanju med državama, tako med računskima sodiščema kot tudi v okviru mednarodnih organizacij Eurosai in Intosai. Virant je še dejal, da ima slovensko računsko sodišče v javnosti precejšnjo stopnjo avtoritete in ugleda.

Stepašin je pojasnil načine poročanja v parlamentu, med katerimi je tudi preliminarna obravnava prednosti in slabosti vstopa v nekatere mednarodne organizacije. Tako so pripravili poročilo pred vstopom v Svetovno trgovinsko organizacijo, predvsem na področju kmetijstva.

Šoltes je Stepašinu, ki je na obisku na povabilo predsednika računskega sodišča, na bilateralnem pogovoru predstavil pristojnosti računskega sodišča ter načine sodelovanja s parlamentom in javnostmi. Stepašin je izrazil zadovoljstvo, da instituciji dobro sodelujeta, tudi na podlagi leta 2006 podpisanega memoranduma.

Računska komora se v zadnjem času intenzivneje posveča boju proti korupciji Stepašin je povedal, da se Računska komora, ki ima 1300 zaposlenih, v zadnjem času intenzivneje posveča boju proti korupciji. Letno predajo državnemu tožilstvu ali drugim preiskovalnim organom med 200 in 300 zadev, za kar imajo tudi delovne skupine, na tej podlagi pa je lani prišlo do sedmih primerov obsodb.

Neučinkovito izvajanje pri javnih naročilih v višini ene trinajstine državnega proračuna Predsednik Stepašin je med drugim povedal, da letno ugotovijo neučinkovito izvajanje pri javnih naročilih v višini ene trinajstine državnega proračuna. Da bi okrepili nadzor nad izvajanjem porabe javnega denarja skozi javna naročila, bo imel Šoltes na Stepašinovo povabilo spomladi prihodnje leto v Računski komori seminar o javnih naročilih.

Sogovorniki so se pogovarjali tudi o možnostih za morebitno paralelno revizijo na področju varovanja okolja ali katerem izmed drugih področij, gostu pa so podrobneje predstavili področje okoljskih revizij.

Stepašin bo v torek položil venec pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Ne spreglejte