Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 12.53

8 let

Ob 1. maju številna opozorila glede položaja delavstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob letošnjem 1. maju je več političnih strank in podmladkov izpostavilo aktualnost tokratnega praznika dela in opozorilo na nekatera odprta vprašanja.

V SDS tako opozarjajo na pomen socialnega dialoga, v Mladem forumu SD so presenečeni nad pasivnostjo predstavnikov delavcev, stranka mladih pa opozarja na neustrezno vrednotenje dela.

SDS: Nujno, da vlada pristopi k podpisu socialnega sporazuma Za ohranitev in izboljšanje delavskih pravic je po mnenju SDS "nujno potrebno, da vlada pristopi k podpisu socialnega sporazuma in ne zanemarja socialnega dialoga, ki je temelj vsake uspešne demokratične družbe". Kot so opozorili v odboru za delo, družino in socialne zadeve pri strankinem strokovnem svetu, živimo v času negotovosti, ko je v Sloveniji 100.000 brezposelnih.

Med najbolj ogroženimi v SDS izpostavljajo mlade oz. iskalce prve zaposlitve in delavce po 50. letu. Kot problematično pa navajajo kršenje temeljnih delavskih pravic, neplačevanje prispevkov, zavlačevanje z izplačili plač, regresa in nadur ter mobing.

Mladi forum: Zahteve sindikatov nerazumno medle V Mladem forumu, podmladku SD, medtem opozarjajo, da obstoječe pravice delavcem niso bile podarjene, temveč so si jih sami izborili, zato bi bilo po njihovem neodgovorno, "da si jih s sklonjeno glavo pustijo odvzeti pod pretvezo sanacije posledic gospodarske krize". Krize namreč po njihovem ni povzročilo delavstvo, temveč špekulantje, zato naj slednji tudi sami nosijo breme saniranja posledic.

V podmladku opozarjajo še na "nerazumno medle" zahteve sindikatov ob delavskih protestih za zvišanje minimalne plače ter obžalujejo, da sindikati še niso ugotovili škodljivosti študentskega dela v sedanji obliki tako za brezposelne kot študente. Obenem opozarjajo še na izkoriščanje sezonskih delavcev iz držav vzhodne Evrope in Balkana.

Zato v Mladem forumu pozivajo vlado, naj dvigne minimalne normativne standarde, okrepi inšpekcijske nadzore in ustrezno sankcionira kršenje delavskih pravic in človeškega dostojanstva delavcev.

SMS: Ker delo ni ustrezno ovrednoteno, tudi ne more biti cenjeno Na slab položaj delavcev, kratenje njihovih pravic in visoko stopnjo brezposelnosti opozarjajo tudi v Stranki mladih Slovenije (SMS), kjer ugotavljajo, da "za večino delavskega razreda ta dan ne bo prazničen".

"Dokler delavec ne bo cenjen in dokler delavce mečejo na cesto kot potrošen material brez kančka slabe vesti, brez etike in morale, bo tudi kriza nepremostljiva," so zapisali v sporočilu za javnost, v katerem med drugim ocenjujejo, da ker delo ni ustrezno ovrednoteno, tudi ne more biti cenjeno.

"Predlagani zakon slab tudi za študente" Ob tem v SMS opozarjajo, da je predlagana sprememba zakonodaje s področja trga dela antisocialna in obremenjujoča, predlagani zakon o malem delu pa škodljiv tudi za študente. "S tako kompliciranimi zakoni, ki jih bo zaradi preveč birokracije težko izvajati, kaj šele nadzirati, se ne bo zmanjšalo brezposelnosti, kvečjemu se bo slednja še povečala," še menijo v SMS.

Ne spreglejte