Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
16.28

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 16.28

8 let, 2 meseca

O vojnem zakonu še vedno ni soglasja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na sestanku vodij poslanskih skupin ni prišlo do sopodpisa novele zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki so ga pripravile SDS, NSi in SLS.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po koncu sestanka dejal, da ostaja temeljni problem šesti člen. Skupni dogovor sodelujočih vodij poslanskih skupine je bil, da se o tej temi sestanejo tudi predsedniki parlamentarnih strank, je še dodal. Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč pa meni, da vključitev predsednikov strank ni dobra rešitev.

Tanko: Okupatorjevih sodelavcev praktično ni več Tanko je prepričan, da njihovo besedilo novele onemogoča, da bi sodelavci oboroženih sil med drugo svetovno vojno dobili status žrtev vojnega nasilja. "S tem se tudi onemogoča, da bi status žrtve dobili sodelavci okupatorjev," je pojasnil. Pri tem je Tanko opozoril, da okupatorjevih sodelavcev zaradi dogodkov med in po drugi svetovni vojni "praktično ni več".

Tanko: Tudi poglavje iz druge svetovne vojne bi se dalo urediti na strpen način

Vodja poslanske skupine SDS je poudaril, da se za čas osamosvojitve Slovenije nikoli ni postavljalo vprašanje sodelavcev agresorskih sil, ki so tudi z bojnimi sredstvi delovali proti njeni osamosvojitvi. "Ti ljudje lahko med nami živijo svobodno," je dejal in dodal, da bi se dalo tudi oddaljeno poglavje iz časa druge svetovne vojne urediti na strpen in evropski način.

Potrč: Na sestanku je bil dosežen pomemben napredek Po Potrčevih besedah je bil na sestanku dosežen pomemben napredek, saj naj bi bila za SLS sprejemljiva rešitev tudi ohranitev obstoječega šestega člena. Na drugi strani sta Tanko in Jožef Horvat (NSi) povedala, da imata pooblastilo le za podpis besedila novele, ki so jo uskladili stranke SDS, NSi in SLS, je pojasnil vodja poslanske skupine SD. Potrč je prepričan, da bi člen, ki je zapisan v omenjenem besedilu novele, omogočal sodelavcem okupatorjev pridobitev statusa žrtev vojnega nasilja. Ob tem je znova poudaril, da njihova stranka nasprotuje takšni rešitvi. Prav tako ni preveč optimističen glede uskladitve novele.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je povedal, da je za SLS sprejemljiva tako različica besedila s popravljenim šestim členom kot različica brez šestega člena. Po njegovih besedah je tudi Horvat na sestanku izjavil, da za njih ni problem, ali je šesti člen popravljen ali ne, saj naj bi bil obstoječi dovolj dober. Enako stališče ima večina parlamentarnih strank, razen SDS, je še dodal Presečnik.

Lahovnik: Ocenil sem, da današnji sestanek ne bo produktiven Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je dejal, da je razočaran. "Pričakoval sem namreč, da bo prišlo do podpisa novele in njene vložitve v parlamentarno proceduro," je pojasnil. Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je pojasnil, da se ni udeležil sestanka poslanskih skupin o spremembah zakona o žrtvah vojnega nasilja zato, ker je ocenil, da današnji sestanek ne bi bil produktiven.

Školč: Podpišemo, če se briše četrti člen

Sestanka se ni udeležil vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč. Ta je v sredinem pisnem odgovoru Tanku zapisal, da ne podpirajo novele zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki jim ga je Tanko poslal hkrati z javnim povabilom v sopodpisništvo. "Če ste pripravljeni sprejeti naše stališče glede črtanja četrtega člena, se bomo k sopodpisništvu tudi pridružili," je še zapisal.

Žnidaršič: Na sestanku nismo prišli nikamor naprej Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je pojasnil, da na sestanku niso prišli nikamor naprej. Po njegovih besedah "koalicijska trojka" ponuja besedilo, ki za njih ni sprejemljivo.

Kot je znano, je Tanko v ponedeljek vodjem poslanskih skupin in nepovezanemu poslancu Slavku Gabru poslal javno povabilo, v katerem jih je v povabil k podpisu besedila novele. Današnjega sestanka so se udeležili vodje poslanskih skupin SDS, SD, NSi in SLS. Predstavnikov poslanskih skupin LDS in Zares ni bilo na sestanku. Stranka SNS pa od samega začetka ne sodeluje pri usklajevanju novele.

Ne spreglejte