Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
13.49

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

referendum evropski poslanci

Četrtek, 2. 6. 2011, 13.49

5 let, 1 mesec

O nedeljskih referendumih tudi evropski poslanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred referendumi se je s svojimi stališči odzvala tudi večina slovenskih evropskih poslancev.

Evropska poslanca iz vrst SDS sta prepričana, da je treba pokojninsko reformo zavrniti, saj da ne temelji na soglasju vseh, ki jih zadeva, štirje evropski poslanci iz vrst koalicije pa nasprotno menijo, da je reforma nuja in potreba današnjega časa.

"Za rešitev bi potrebovali nova delovna mesta" Evropska poslanka Romana Jordan Cizelj (SDS/EPP) se zaveda, da so vzdržne javne finance pomembne, vendar pa mora biti pokojninska reforma pri tem po njenem mnenju le del rešitve. "Sama zase namreč ne rešuje težav, ki jih želimo rešiti," je dejala. Za celovito rešitev bi po njenem prepričanju potrebovali tudi nova delovna mesta, ki bi omogočila lažjo zaposlitev mladih. "Kajti tudi če pogledate ostale evropske države, vidite, da ugotavljajo, da je reforma potrebna, vendar je bistvo vseh razprav in ukrepov to, kako ustvarjati nova delovna mesta," je dejala na novinarski konferenci.

Zver poudaril pomen soglasja Podobno kot Jordan Cizljeva na predlagano reformo gleda njen poslanski kolega Milan Zver (SDS/EPP), ki pa ob tem poudarja na nujnost soglasja strokovnjakov, politike in sindikatov o reformi. Omenjeno soglasje je namreč po njegovem mnenju predpogoj, da je lahko reforma uspešna. Ker pa omenjena reforma teh razsežnosti ne vsebuje, bo po njegovem prepričanju v nedeljo reforma z veliko večino zavrnjena.

"Ne nasedajte populizmu" Nasprotno Štirje evropski poslanci iz vrst koalicije - Tanja Fajon (S&D/SD), Mojca Kleva (S&D/SD), Jelko Kacin (ALDE/LDS) in Ivo Vajgl (ALDE/Zares) - volivce pozivajo, "naj ne nasedajo populizmu, temveč z razumom odločijo o naši in prihodnosti naših otrok in glasujejo za reformo".

Po mnenju omenjenih poslancev se namreč ne smemo pretvarjati, da nas negativno "demografski in drugi trendi ne zadevajo ali zadevajo manj kot druge". Prav tako moramo po njihovih navedbah prenehati verjeti, da "bomo pokojninsko reformo v prihodnosti ali pod drugo vlado morda naredili veliko bolje in za ljudi ugodneje".

"Delo na črno težava, ki jo je treba reševati" Jordan Cizljeva in Zver sta se na novinarski konferenci dotaknila tudi ostalih dveh referendumov. Jordan Cizljeva glede zakona o delu na črno poudarja, da je delo na črno težava, ki jo je treba reševati, bi pa po njenem prepričanju "dosegli bistveno več, če bi izboljšali delo inšpekcij in odpravili vse tisto, kar vzpodbuja sivo ekonomijo, to so visoki davki, prispevki in nefleksibilen trg dela".

Glede zakona o arhivih pa je poslanka prepričana, da je arhive treba odpreti in stroki omogočiti, da z objektivnimi inštrumenti preveri in interpretira podatke, saj bomo lahko le tako "enkrat za vselej razčistili z zgodovino".

Milan Zver pa ocenjuje, da v nobeni od vzhodnoevropskih držav po koncu komunizma ni bilo uničenih toliko arhivov kot pri nas, "zdaj pa skušamo zapreti še tisto, kar je ostalo". "To se tako ne dela," je dejal.

Ne spreglejte