Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

RTV Slovenija razrešitev

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 13.46

8 let

"O Lombergarju ne bomo odločali po ideološki liniji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob 14. uri se začenja seja programskega sveta RTV, na kateri bodo obravnavali tudi predlog generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Filija o razrešitvi direktorja TV Slovenija Janeza Lombergarja.

Kot nam je zagotovilo nekaj poznavalcev razmer, ki so blizu predsedniku Programskega sveta Miranu Lesjaku, naj bi Lombergar zaradi lobiranj in "nasvetov" članom Programskega sveta, naj se glasovanja vzdržijo, skoraj zagotovo ostal na položaju.

Lobisti so obiskovali svetnike "Posamezne člane programskega sveta so v preteklih dneh obiskovali razni lobisti z nasveti, kako naj glasujemo. Lobirali so za Lombergarja oziroma nam 'svetovali', naj se glasovanja vzdržimo. Zato je nemogoče predvideti, kako se bo glasovanje razpletlo, vsekakor pa se obeta zelo burna seja," je za Planet Siol.net potrdil eden od anonimnih članov Programskega sveta RTV, ki se bo današnje seje in glasovanja udeležil.

"Rezultat je nemogoče predvideti" Kot je dodal, se o "usodi" Janeza Lombergarja na stolčku direktorja javne televizije tokrat ne bo odločalo po politični oziroma ideološki liniji. "Vem tako za 'desne' člane sveta, ki bodo Lombergarja podprli, in za del 'levih', ki ga ne bodo, ni pa še jasno, kako učinkoviti so bili lobisti. Izid današnjega glasovanja je zato povsem nemogoče predvideti."

Razrešitev zaradi kršitev meril pri razvojnih sredstvih Generalni direktor RTV Slovenija Marko Fili je predlagal razrešitev Lombergarja zaradi ugotovitve, da naj bi bil Lombergar odgovoren za kršitve meril pri uporabi razvojnih sredstev za vzpostavitev tematskega programa v vrednosti okoli milijona evrov.

Lombergar je za današnji Dnevnik dejal, da ne izključuje svojega odstopa še pred glasovanjem. A poznavalci razmer menijo, da je to, da bi programski direktor televizije danes odstopil sam, zelo malo verjetno.

Čeprav se bo Lombergar danes po pričakovanjih najverjetneje obdržal na direktorskem stolčku, se na RTV Slovenija že nekaj časa ugiba, kdo naj bi Lombergarja v primeru razrešitve nadomestil.

Najpogosteje se omenja zdajšnjo pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja in nekdanjo novinarko Natašo Pirc Musar, ki pa naj bi jo bolj zanimala vloga generalne direktorice javne radiotelevizije.

Na današnji seji Programskega sveta RTV bodo predvidoma obravnavali tudi "nagrade" v višini 55 tisoč evrov, ki si jih je pred meseci za delovno uspešnost v letu 2012 izplačalo vodstvo javne radiotelevizije.

Ali Lombergar ostaja na položaju ali ne, naj bi bilo predvidoma znano okoli sedemnajstih.

Ne spreglejte