Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 11. 2018,
10.55

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

4

Natisni članek

NSi Matej Tonin referendum migracije

Sobota, 24. 11. 2018, 10.55

5 let, 5 mesecev

NSi Pahorju predlaga sklic vrha glede referenduma o dogovoru ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

4

Matej Tonin | NSi bi referendum o globalnem dogovoru ZN o migracijah podprla, če se vlada zaveže, da bo rezultat spoštovala. | Foto STA

NSi bi referendum o globalnem dogovoru ZN o migracijah podprla, če se vlada zaveže, da bo rezultat spoštovala.

Foto: STA

Predsednik NSi Matej Tonin je predsedniku republike Borutu Pahorju v petek poslal pismo, v katerem mu predlaga sklic vrha vseh parlamentarnih strank, na katerem bi preverili, ali so te pripravljene dati politično zavezo, da bodo spoštovale rezultat posvetovalnega referenduma o globalnem dogovoru ZN o migracijah.

Prvak NSi Matej Tonin je tovrstno potezo napovedal v četrtek, ko so v poslanski skupini SDS predstavili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o dogovoru Združenih narodov (ZN) o migracijah.

begunci
Novice SDS: Odločitev naj sprejmejo ljudje. Šarec: Referendumi so za SDS postali kot tvitanje #video

NSi bi referendum podprla, če se vlada zaveže, da bo rezultat spoštovala

Pod predlog za referendum je poleg poslanske skupine SDS podpisana še poslanska skupina SNS. Omenjeni skupini poslancev predlagata naslednje referendumsko vprašanje: "Ali ste za to, da Slovenija pristopi h globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?"

V opozicijski NSi, ki sicer nasprotuje dogovoru ZN, referenduma niso podprli. "NSi napovedani posvetovalni referendum o globalnem migrantskem sporazumu ocenjuje kot drago anketo, ki je nepotrebna," je povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Predsednik stranke Tonin je nato na Twitterju zapisal, da so v NSi posvetovalni referendum pripravljeni podpreti, če se vlada politično zaveže, da bo rezultat spoštovala. "Če volja ljudi ne bo spoštovana, pa referendum ni smiseln," je poudaril in napovedal, da bo glede tega pisal predsedniku države Borutu Pahorju.

Novice Dogovor o migracijah: SDS vložila predlog za posvetovalni referendum #foto #video

Tonin: Politika odprtih meja dolgoročno ne rešuje humanitarnih težav

Tonin je v omenjenem pismu zapisal, da je na svetu zagotovo veliko krivic, saj je na svetu po podatkih ZN kar 800 milijonov lačnih, podnebne spremembe ogrožajo 200 milijonov ljudi, okoli 60 milijonov pa jih beži pred posledicami vojn. V NSi se zavedajo, da je v človeški naravi iskati mir in pogoje za človeka dostojno življenje.

"A ena stvar je pri vseh zadevah bistvena, da politika odprtih meja dolgoročno ne rešuje vseh omenjenih problemov," je podčrtal Tonin. Politika odprtih meja po njegovem prepričanju povzroča nove in nove krivice, saj razviti svet na ta način tudi srka najbolj ustvarjalne ljudi.

Premier Marjan Šarec je v četrtek po seji vlade dejal, da se mu posvetovalni referendum na to temo ne zdi smiseln, zato zanj ne vidi potrebe. | Foto: STA , Premier Marjan Šarec je v četrtek po seji vlade dejal, da se mu posvetovalni referendum na to temo ne zdi smiseln, zato zanj ne vidi potrebe. Foto: STA ,

Pogovore o globalnem dogovoru glede migracij, ki bo decembra sprejet v Marakešu v Maroku, je treba po mnenju NSi postaviti tudi v širši kontekst. Ker mu sosednje države po njegovih besedah nasprotujejo, lahko podpora Slovenije dogovoru "pomeni povabilo številnim migrantom, ki čakajo na nadaljevanje poti na balkanski poti". "Prepričan sem, da takega pritiska Slovenija na dolgi rok ne bo zdržala," je pristavil Tonin.

Kot najbolj moteče v globalnem dogovoru v NSi vidijo stalno napotilo in spodbujanje k multikulturalizmu, čeprav se je po njihovem mnenju v številnih zahodnoevropskih državah pokazalo, da ta ne deluje in povzroča številne težave. V dogovoru, kot še meni Tonin, tudi ni jasno poudarjeno, da so se migranti dolžni prilagoditi "našim običajem, naši kulturi, našim zakonom in ustavi, in ne obratno". "Tega enostavno ne moremo sprejeti," so poudarili v NSi.

Prebežniki
Novice Dogovor o migracijah "ni zavezujoč in pravno nima nobenih učinkov"

Je posvetovalni referendum o dogovoru ZN sploh upravičen?

Ker je slovenska javnost pri vprašanju migracij zelo razdeljena, prav tako kot parlamentarna politika, Tonin predsedniku republike predlaga, da skliče srečanje predsednikov parlamentarnih strank, na katerem bi preverili, ali so te pripravljene sprejeti politično zavezo, da bodo "rezultat referenduma spoštovale in ga tudi udejanjile".

V zakonu o referendumu je namreč zapisano, da lahko državni zbor razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. Dogovor ZN o migracijah je mednarodni akt, ki ni mednarodna pogodba, in v skladu z zakonom o zunanjih zadevah se vlada s takšnimi akti seznani, postopek v državnem zboru pa ni predviden.

Tudi zato se pojavljajo vprašanja glede upravičenosti posvetovalnega referenduma o tem vprašanju. V poslanski skupini SDS sicer menijo, da se lahko posvetovalni referendum razpiše o čemerkoli, kar je kasneje tudi predmet odločanja v državnem zboru. Gre za vso zakonodajo, ki bi jo sprejemali na osnovi odločitve za množične migracije ali proti njim. Ta zakonodaja se bo sprejemala na osnovi globalnega dogovora ZN o migracijah.

Ne spreglejte