SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novo srečanje vlade in sindikatov: Bilo je konstruktivno #video

0,08

termometer

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in predsednika sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva, Jelka Mlakar in Zvonko Vukadinovič, so današnje srečanje ocenili kot konstruktivno. Sindikalista sta za v prihodnje previdno optimistična, napoved stavke pa ostaja. Ponovno se bodo srečali čez teden dni.

Koprivnikar je v izjavi medijem po srečanju pojasnil, da so danes naredili pomemben korak naprej. "Pogledali smo vse zahteve in jih natančno razumeli z obeh strani. Mislim, da so bila pogajanja zelo konstruktivna, dogovorili pa smo se tudi, katere specifične stavkovne zahteve se bodo reševale neposredno v dogovoru z ministrstvom za zdravje in ministrstvom, pristojnim za socialo."

"Katere stavkovne zahteve so priporočila, pri katerih želimo spremeniti prakso, ki se nam dogaja tako na področju zdravstva kot sociale, in katere so tiste, ki jih bo treba dejansko izpogajati, spremeniti uvrstitve," je dejal.

Ponovno se bodo srečali v petek, do takrat pa bo "vladna stran pripravila konkretne predloge na tiste zahteve, ki jih zdaj bolje razumemo", je povedal Koprivnikar. Sicer pa trdi, da sploh ne razmišlja o preprečitvi stavke, ki sta jo sindikata napovedala za 13. februar, ampak o tem, "ali imam argumente, da zdajšnji plačni sistem in razmerja znotraj njega lahko izboljšamo".

Ne govorijo o milijonih, ampak o argumentih

"O številkah, koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo, saj je to brezpredmetno. Mi se pogovarjamo o argumentih in ko bomo z vsemi pogajalskimi skupinami ugotovili, kako primerljivo v okviru enotnega plačnega sistema urediti temeljne težave, s katerimi se spopadamo, bomo videli, kakšna je številka in ali jo zmoremo," je dejal. Sicer pa Koprivnikar vztraja, da je stavka nepotrebna in samo jemlje čas za konstruktiven dogovor.

Mlakarjeva pa je dejala, da so danes predstavili svoje stavkovne zahteve in jih podrobno obrazložili. Tako do prihodnjega tedna pričakuje protipredlog, bi si pa želela pogostejše sestajanje glede na to, da se datum, za katerega so napovedali stavko, bliža. Je pa poudarila, da jo lahko pred tem odpovejo, če bodo zaznali, da se stvari premikajo v pravo smer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin