SiolNET. Novice Slovenija
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi zakon pristrigel krila Lekarni Ljubljana

2,18

termometer

Lekarna
Foto: Tina Deu

V petek začenja veljati novi zakon o lekarniški dejavnosti, ki bo vplival tudi na Lekarno Ljubljana. Ta prav zaradi novega zakona v petek spreminja pogoje svoje kartice zvestobe, kjer se bodo zaostrili pogoji za pridobitev ugodnosti v obliki jabolk.

Lekarna Ljubljana (njena lastnica je Mestna občina Ljubljana) je marca 2009 po vzoru številnih trgovcev uvedla svojo kartico zvestobe, s katero so imeli kupci določene ugodnosti. Do danes so v nekaj manj kot sedmih letih izdali več kot 165 tisoč kartic zvestobe.

V trgovski dejavnosti je namen kartice zvestobe kupca navezati na eno trgovino in spodbujati prodajo izdelkov.

Ob uvedbi kartice so bili do tega kritični v Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer se jim je zdelo sporno, da v lekarnah trgovski principi prevladujejo nad strokovnimi. V JAZMP bi lahko zoper Lekarno Ljubljana ukrepali v primeru neracionalne rabe zdravil v povezavi s to kartico, kar pa bi bilo po mnenju JAZMP "zelo težko ugotavljati".

A novi zakon o lekarniški dejavnosti, ki bo začel veljati 27. januarja in bo nadomestil 13 let star zakon, bo omejil pooblastila kartice zvestobe v Lekarni Ljubljana. V spodnji tabeli si poglejte, kaj bo drugače.


Morda vas zanima še:

V katerih lekarnah vam bodo v nočnih urah zaračunali dodatno takso?

Zakaj za zdravila brez recepta plačujemo več kot sosedi?

Reforma: kdo bo za obisk pri zdravniku plačeval več in kdo manj


Pogoji do 27. januarja 2017:

Za kaj (bo)ste do 27. januarja 2017 dobili eno jabolko:

- za en recept (ne glede na ceno in količino škatlic)

- ob nakupu zdravil (brez recepta), medicinskih pripomočkov, prehranskih dopolnil, kozmetike in drugih izdelkov v vrednosti petih evrov

Kako (bo)ste lahko do 27. januarja 2017 porabili jabolka:

- dvakrat letno se lahko 20 jabolk unovči za 20-odstotni popust na en izdelek (medicinske pripomočke, prehranska dopolnila, kozmetike, zdravila brez recepta)

 

Pogoji od 27. januarja 2017:

Od 27. januarja 2017 za izdana zdravila (na recept ali brez njega) in galenske izdelke ne boste več dobili jabolk.

Kako boste od 27. januarja 2017 pridobili jabolka:

- ob nakupu medicinskih pripomočkov, prehranskih dopolnil, kozmetičnih in drugih izdelkov, namenjenih negi, v vrednosti petih evrov

Kako boste lahko od 27. januarja 2017 porabili jabolka:

- štirikrat letno boste lahko 20 jabolk unovčili za 20-odstotni popust na medicinske pripomočke, prehranska dopolnila, kozmetične in druge izdelke, namenjene negi

 

Manj strogo kot v prvem predlogu

V prvem predlogu zakona o lekarniški dejavnosti se je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zavzemala za popolno prepoved oglaševanja lekarniške dejavnosti in njenih izvajalcev ter programov zvestobe, vendar predloga iz začetka oktobra lanskega leta nista podprla koalicijska partnerja SD in DeSUS.

Takrat so bili do predloga zelo kritični tudi v Lekarni Ljubljana in opozarjali, da bi to močno vplivalo na njihovo tržno dejavnost ter s tem vzdržnost poslovanja.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • pavel / 27.01.2017. ob 19:45 0 0

    čitaj dobesedno--lastnika sta -janković in jaklić--a je tako težko pravilno prečitat

    0 0
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin