Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2011,
6.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 12. 2011, 6.33

8 let

Novi predsednik DZ je Gregor Virant

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanke in poslanci so za novega predsednika DZ v tretjem poskusu izvolili Gregorja Viranta, ki je po izvolitvi povedal, da je s funkcije pripravljen odstopiti, ko bo oblikovana vladna koalicija.

Gre za prvega predsednika DZ doslej, ki ga ni podprla največja parlamentarna stranka. Gregor Virant se je poslancem najprej zahvalil za zaupanje in se zavezal, da bo na položaju predsednika DZ "prvi med enakimi" in predsednik vseh. Prepričan je, da je bila njegova kandidatura za predsednika nujno potrebna zaradi blokade, do katere je prišlo danes. "Razumite jo kot gesto za deblokado," je dejal in dodal, da je bilo konstituiranje DZ nujno potrebno. Prva naloga je namreč pred parlamentom že v naslednjih dneh, ko bo treba sprejemati interventni zakon, še prej pa doseči soglasje s sindikati in strankami.

"Ta funkcija je pomembna v strukturi oblasti" Napovedal je, da bo položaj predsednika DZ opravljal le do oblikovanja koalicije, z dnem, ko bo sklenjena koalicijska pogodba, pa je pripravljen odstopiti in prepustiti mesto tistemu, "ki mu bo koalicijska pogodba to namenila". Ta funkcija je namreč pomembna v strukturi oblasti, zato jo je treba nujno omeniti v koalicijski pogodbi, je prepričan.

Janković: Morda se danes oblikuje ali kaže neka nova koalicija Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pa je po izvolitvi Viranta dejal, da se morda danes oblikuje neka nova koalicija, ki bo dobila tudi priložnost, da oblikuje vlado. Na vprašanje, ali je možnost, da ne sprejme mandatarstva, odgovarja, da bo to prespal. Glede tega, kako bo videti vlada, pa pravi, da "moramo koga drugega vprašati".

"Vedno bolj mi je jasno, zakaj ne sodim sem" Kot pravi Janković, je zelo težko delati in se pogovarjati s tistimi, ki že na začetku razgovorov kažejo "ne dvojni, temveč trojni obraz". V razgovorih z veljaki političnih strank je, kot pravi, opazil, da obstajajo tri faze: "ena faza je, kar se dogovarjamo v pisarni, pri nekaterih druga faza, kar govorijo v medijih, tretja pa, kar naredijo tu". "Nimam razlogov, da bi dvomil v njihovo odločitev, mi je pa ob poslušanju razprav v DZ vedno bolj jasno, zakaj ne sodim sem," je dejal predsednik Pozitivne Slovenije. Izvolitev Gregorja Viranta za predsednika DZ in ne kandidatke Pozitivne Slovenije Maše Kociper pa Janković ne jemlje kot politični poraz.

Za odgovor na vprašanje, ali sta Virant in SD še v igri, da z njima sestavi koalicijo, si bo Janković vzel čas za premislek. Janković ocenjuje, da je zelo zanimivo, da sta prvak SDS Janez Janša in Virant danes lahko sklenila dogovor, medtem ko ga on sam in predsednik SD Borut Pahor nista mogla.

Kociprova vesela, da je prvič v zgodovini kandidirala ženska Kandidatka za mesto predsednice Maša Kociper je po izvolitvi Viranta dejala, da so poslanci pač odločili, kot so. Vesela pa je, da se je prvič v zgodovini slovenskega parlamenta zgodilo, da je na to mesto sploh kandidirala ženska. "Poslanci so odločili, volitve so bile, volja je bila izražena," je dejala Kociprova. "Izbran je pač drug predsednik državnega zbora. To je treba prenesti športno," je dodala. Kot je povedala, je Virantu takoj čestitala za imenovanje. "V stranki smo sprejeli razplet, kakršen je," je dejala.

Predsednik SD in predsednik SDS Janez Janša Virantovega imenovanja nista komentirala.

Janša: Nastopajo kot nestrpna, arogantna in popadljiva opozicija Janša je sicer na socialnem omrežju Twitter ob robu dogajanja v DZ zapisal, da poslanke in poslanci Liste Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija "že nastopajo kot nestrpna, arogantna in popadljiva opozicija" in da je to "žalostno".

Virant je na tajnem glasovanju prejel 52 glasov, Kociprova pa 38. Pred tretjim krogom glasovanja so podporo Virantu napovedali v Listi Virant, SDS, SLS, DeSUS in NSi, Maši Kociper pa v Pozitivni Sloveniji in SD.

V tretjem krogu brez Pahorja V prvem in drugem krogu glasovanja sta se pomerila Borut Pahor in Maša Kociper. V obeh krogih nihče ni prejel potrebnih 46 glasov. Pahor je v prvem in drugem krogu prejel 31 glasov, Kociprova pa 28 glasov. V tretjem krogu SD ni ponovno vložila Pahorjeve kandidature, podporo pa so v SD napovedali Kociprovi.

V poslanski skupini Liste Virant so se po drugem glasovanju medtem sestali predsednik SDS Janez Janša, predsednik DeSUS Karl Erjavec, predsednik SLS Radovan Žerjav in predsednica NSi Ljudmila Novak in za svojega kandidata predlagali Gregorja Viranta. Po podpori Virantu so se začela ugibanja, ali se oblikuje nova koalicija, ki bi imela v državnem zboru 50 glasov in bi lahko oblikovala vlado. Poslanka Pozitivne Slovenije Janja Klasinc dejala: "Oblikuje se nova koalicija, ki ni dobila mandata na volitvah."

"Virant osebnost, ki povezuje in ne ločuje" Rihard Braniselj (Lista Virant) je v obrazložitvi predloga kandidature Gregorja Viranta dejal: "Današnji predlog je podprla paleta poslancev iz različnih poslanskih skupin s ciljem izvolitve nujno protrebnega predsednika DZ. Tako bomo omogočili nadaljnje delo tega visokega zbora." Virant je po besedah Branislja osebnost, ki povezuje in ne ločuje ter je sprejemljiv in usposobljen.

Nova podpredsednika Ljudmila Novak in Jakob Presečnik Poslanke in poslanci so v nadaljevanju seje za podpredsednika DZ izvolili Ljudmilo Novak (NSi) in Jakoba Presečnika (SLS). Tretjega podpredsednika pa bo državni zbor dobil tedaj, ko bodo znani obrisi koalicije oz. razmerje med koalicijo in opozicijo, saj to mesto po poslovniku pripada največji opozicijski poslanski skupini. Za podpredsednico se je potegovala tudi Majda Potrata (SD), ki pa ni dobila zadostnega števila glasov.

Tudi pri vprašanju volitev podpredsednikov je sicer prišlo do zapletov. V Pozitivni Sloveniji so namreč želeli to točko dnevnega reda prestaviti na eno od prihodnjih sej. Predlog za umik te točke z dnevnega reda so podprli tudi v SD, nasprotovanje pa so izrazili v SDS, Listi Virant, DeSUS in NSi.

Ne spreglejte