Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2022,
9.37

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

34

Natisni članek

Slovenija NIJZ bolnišnica zdravljenje okužba Koronavirus COVID-19

Sreda, 16. 3. 2022, 9.37

2 leti, 1 mesec

Novi podatki: kaj se dogaja s koronavirusom v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

34

omikron covid-19 | Okužbe po dolgem času spet naraščajo. Dvigujeta se tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov in štirinajstdnevno število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev.  | Foto Reuters

Okužbe po dolgem času spet naraščajo. Dvigujeta se tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov in štirinajstdnevno število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev.

Foto: Reuters

"Zagotovo je število okužb v splošni populaciji večje, kot je bilo pred 14 dnevi, tako da so zadnjih deset dni od 20 do 25 odstotkov višje številke, kot so bile teden dni pred tem. Zelo podobne razmere so tudi v drugih državah, predvsem Avstrija in Nemčija imata precejšen porast okužb. Italijani, ki so nekoliko zadržani pri sproščanju ukrepov, tako izrazitega porasta trenutno ne beležijo," je o razmerah, povezanih s koronavirusom, povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar.

"Gre pa vsekakor za kombinacijo sproščanja ukrepov, nizkih temperatur v tem zadnjem obdobju in razmeroma nizke zračne vlažnosti, kar omogočajo lažje širjenje virusa. Poleg tega pa se pojavlja različica BA2, to je podtip omikrona, ki je še nekoliko bolj prenosljiv kot osnovna različica omikrona. Gre za nekakšno kombinirano stanje, ni samo enega razloga," je povedala o razlogih za hitrejše širjenje med prebivalstvom.

"V bolnišnicah trenutno povečanega priliva bolnikov ne opažamo, vseeno pa vse to pride z blagim zamikom. Gre še vedno za različico omikron, zato je mogoče pričakovati, da potek bolezni pri bolnikih ni tako hud, kot je bil pri različici delta. Seveda pa je pri starejših in bolnikih s kroničnimi boleznimi mogoče poslabšanje osnovnih bolezni, kar je potem tudi razlog za sprejem v bolnišnico. Vsekakor se bodo razmere s prihodom toplejših temperatur, če se ne bo pojavila nova različica, umirile in verjetno se bo v naslednjih tednih, tako kot velja za preostale respiratorne viruse, pojavnost koronavirusa začela zmanjševati," je Logarjeva povedala o stanju v bolnišnicah.

Kitajska vztraja pri isti filozofiji

"Na Kitajskem nadaljujejo isto filozofijo, ki so se je šli na začetku leta 2020, se pravi 'ničelna toleranca' do covida, ki seveda deluje le na način, kot ga imajo Kitajci. Uporabljali so ga tudi Avstralci in Novozelandci. Vsekakor pa se, ko se ukrepi začnejo sproščati, pojavijo novi primeri okužbe, dokler je virus prisoten, dolgoročno tudi Kitajska ne bo mogla vztrajati pri zapiranju mest," je povedala o kitajskem pristopu do covida.

"Trenutno gledamo na stanje v bolnišnicah. Glede na stabilno stanje se nismo odločili za kakršnekoli dodatne ukrepe. Če bi stanje bistveno slabšalo, potem bi bilo treba razmišljati tudi o tem, kaj narediti za zamejevanje. Nekateri evropski epidemiologi sicer napovedujejo poslabšanje že poleti, ne jeseni, kar smo videvali že zadnji dve leti. A tisto izrazito poslabšanje z večjim prilivom v bolnišnice se pričakuje jeseni," je še dodala Logarjeva.

Toliko okužb so potrdili v torek

V torek so ob 1.737 opravljenih PCR-testih in 11.425 HAG-testih v Sloveniji potrdili 2.904 okužbe s koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v državi 28.665 primerov aktivne okužbe, 1.068 več kot dan pred tem. Po podatkih ministrstva za zdravje na navadnih oddelkih zaradi covid-19 v bolnišnicah zdravijo 153 bolnikov, na intenzivnih oddelkih 55. Umrlo je še pet oseb s potrjeno koronavirusno okužbo.

Na navadnih oddelkih je zaradi bolezni covid-19 šest bolnikov manj kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa je eden manj.

Na navadnih oddelkih je še 134 bolnikov s covid-19, na intenzivnih jih je devet. Skupno število hospitaliziranih s potrjeno koronavirusno okužbo je 351, 14 manj kot dan pred tem.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2.254, 105 več kot dan pred tem, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa znaša 1.351 in je za 51 višje kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti bolezni covid-19 je cepljenih 1.264.261 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.219.468, so še sporočili z NIJZ.

Covidni ukrepi v upravnih zadevah niso več potrebni

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 v upravnih zadevah. 

Z odlokom so bili določeni začasni ukrepi, ki so zaradi nevarnosti širjenja okužb z novim koronavirusom omogočali poslovanje v upravnih zadevah tako, da so stranke na prilagojen način uveljavljale svoje procesne pravice, organi pa nemoteno poslovali.

"Zaradi trenutnih epidemioloških razmer je ocenjeno, da ukrepi niso več potrebni. To pomeni, da bodo po razveljavitvi odloka stranke in drugi udeleženci vloge ponovno lahko vlagali brez predhodnega naročanja (možnost naročanja pa bodo organi zagotavljali še naprej), znova bodo omogočili prisotnost javnosti na ustnih obravnavah, pregledovanje dokumentov v prostorih organov, vročanje bo potekalo po pravilih Zakona o splošnem upravnem postopku, prenehala bo tudi možnost podaljševanja rokov za izdajo odločb in rokov za opravljanje procesnih dejanj zaradi covid-19 (o podaljšanju rokov za odpravo procesnih dejanj se bo odločalo na podlagi pravil Zakona o splošnem upravnem postopku)," so sporočili z vlade. 

A čeprav je vlada s 15. marcem odpravila obvezno predhodno naročanje na upravne zadeve, torej tudi na storitve upravnih enot, na ljubljanski UE sistem naročanja strank ohranjajo, pa danes poročajo spletne Finance. Naročanje, dodajajo, tako še naprej poteka prek klicnega centra (01 828 16 90) in spletne aplikacije

Primož Roglič, Pariz - Nica 22
Sportal Primož Roglič ušel še eni nevarnosti
covid-19
Novice Novi podatki: v ponedeljek izjemen skok okužb
Covid-19, Kitajska
Novice Novi izbruhi koronavirusa na Kitajskem, omejitve gibanja in popolna zaprtja mest
Barack Obama
Novice Barack Obama okužen s koronavirusom
Ne spreglejte