Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 10. 2014,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 4. 10. 2014, 10.39

8 let

Novi ljubljanski nadškof in metropolit je frančiškan Stane Zore (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Frančišek je za novega ljubljanskega nadškofa in metropolita imenoval frančiškana in provinciala Slovenske frančiškanske province sv. Križa Staneta Zoreta.

Novico o papeževem imenovanju 56-letnega Staneta Zoreta za ljubljanskega nadškofa je na današnji praznik sv. Frančiška Asiškega Sloveniji sporočil apostolski nuncij Juliusz Janusz. Sveti sedež je to informacijo okoli 12. ure objavil tudi na svoji spletni strani, je na opoldanski novinarski konferenci povedal generalni tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Tadej Strehovec.

Novoimenovani nadškof na novinarski konferenci ni bil prisoten, prve uradne izjave in odgovore na novinarska vprašanja pa bo dajal prihodnji petek na novinarski konferenci. O imenovanju novega mariborskega nadškofa na konferenci ni bilo govora.

Pater Stane Zore je provincial Slovenske frančiškanske province sv. Križa in predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji. V času, ko je nadškofija čakala na nadškofa, se ga je omenjalo kot enega izmed možnih kandidatov za vodenje nadškofije.

Presenečenje tako za Zoreta kot tudi za slovensko Cerkev Predsednik Slovenske škofovske konference in apostolski administrator Ljubljanske nadškofije Andrej Glavan je ob imenovanju Zoreta za novega ljubljanskega nadškofa izrazil navdušenje, da bo ljubljanska nadškofija in cerkvena pokrajina dobila novega pastirja, ki se ji bo lahko povsem posvetil. "Bogate izkušnje vam bodo prav gotovo koristile pri vaši odgovorni službi," je v čestitki Zoretu zapisal Glavan.

Strehovec je na novinarski konferenci še dejal, da je imenovanje patra Staneta Zoreta za novega nadškofa lepo presenečenje tako zanj kot tudi za vso našo slovensko Cerkev. Datum njegovega posvečenja še ni določen, v ljubljanski nadškofiji pa bodo v kratkem oblikovali odbor za pripravo posvečenja.

Imenovanju novega nadškofa namreč sledi umestitev, ki jo običajno pripravijo v stolnici nadškofije. Po prebrani papeževi buli o imenovanju novega nadškofa umesti apostolski nuncij. Nadškof prejme palico, znamenje škofovske službe, sede na škofovski sedež, nato pa vodi evharistično bogoslužje, pri katerem sodelujejo škofje, duhovniki in verniki iz domovine in tujine. Običajno so navzoči tudi predstavniki civilne oblasti, diplomatskega zbora in javnega ter kulturnega življenja.

Tri mesece po prevzemu škofije je metropolit dolžan papeža prositi tudi za palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in je znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Gre za ovratnico iz bele volne, pretkano s črnimi križi.

Nadškofija brez nadškofa 14 mesecev Ljubljanska nadškofija je bila brez nadškofa od konca julija lani, ko je papež Frančišek sprejel odpoved službi takratnega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in mariborskega nadškofa Marjana Turnška. V vmesnem obdobju je ljubljansko nadškofijo vodil apostolski administrator in novomeški škof Andrej Glavan.

Nadškofija je na novega vodjo čakala že dobrih 14 mesecev, kar po mnenju poznavalcev ni nenavadno, še posebej ne v razmerah, v katerih se je znašla mariborska nadškofija, z njo pa vsa Cerkev v Sloveniji. Da je papež Janez Pavel II. namesto Franca Rodeta leta 2004 imenoval novega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana, je na primer minilo osem mesecev.

Ne spreglejte