SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Noveli zakona o prevozih v cestnem prometu podpora tako koalicije kot SD

3

termometer

Predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu podpirajo v vseh koalicijskih poslanskih skupinah, pa tudi v opozicijski SD.

Ta novela zakona bi sicer dijakom in študentom omogočila nakup enotne subvencionirane mesečne vozovnice za avtobus ali vlak glede na oddaljenost kraja bivanja.

Najmanj pet kilometrov od kraja izobraževanja Po predlogu novele bodo subvencionirane mesečne vozovnice lahko kupili vsi, ki imajo status dijaka ali študenta in ki stanujejo najmanj pet kilometrov od kraja izobraževanja.

Cena subvencionirane vozovnice bo vezana na število kilometrov, in sicer bo za razdalje do 60 kilometrov cena 15 evrov, za razdalje med 60 in 90 kilometrov 30 evrov, za razdalje nad 90 kilometrov pa 50 evrov.

Subvencionirane vozovnice za deset voženj na mesec Tisti, ki med izobraževanjem bivajo v kraju izobraževanja, bodo lahko ne glede na relacijo, na kateri potujejo, kupili subvencionirane mesečne vozovnice za največ 10 voženj na mesec. Cena te vozovnice bo 15 evrov.

Za dijake bodo subvencionirani prevozi v obdobju od 1. septembra do 30. junija, za študente pa od 1. oktobra do 31. julija. Ob predstavitvi predloga novele konec junija je bilo izraženo pričakovanje, da bodo prevozniki ponudili možnost, da dijaki in študenti vozovnico uporabljajo tudi v drugih dneh ali med počitnicami, ko imajo obveznosti na šoli oz. fakulteti.

Za prevoze dijakov in študentov 40 milijonov evrov Država bo za subvencioniranje prevoza dijakov in študentov namenila skupno nekaj manj kot 40 milijonov evrov. Kot je ob obravnavi na današnji seji DZ pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, na ministrstvu za infrastrukturo in prostor z novelo združujejo tudi vsa sredstva, ki so namenjena subvencioniranju javnih prevozov na različnih ministrstvih.

Minister je sicer kot naslednji korak po uvedbi subvencioniranih dijaških in študentskih vozovnic navedel uveljavitev integrirane vozovnice v javnem potniškem prometu.

Manjša obremenitev družinskih proračunov Branko Marinič je v imenu SDS poudaril, da bodo rešitve vnesle večjo ekonomičnost, gospodarnost in učinkovitost. Manjša pa bo tudi obremenitev družinskih proračunov. Rešitev je po Mariničevih besedah dobra tudi zato, ker je "vse skupaj sedaj pod eno streho", v pristojnosti ministrstva z infrastrukturo.

V SD bodo po besedah Dejana Židana novelo podprli zaradi zagotavljanja dostopnosti do izobraževanja vsem dijakom in študentom. Kot dodaten razlog pa je Židan navedel tudi, da tovrstni ukrepi prispevajo k zmanjševanju pomembnega vira onesnaženja, ki ga predstavlja nekontrolirani individualni transport.

Pozitivni učinki na okolje Tudi Kristina Valenčič je v imenu Državljanske liste podprla rešitve, katerih namen je, kot je navedla, s spremenjeno obliko subvencioniranja prevoza za dijake in študente olajšati dostopnost do izobraževalnih ustanov in hkrati povečati uporabo javnega potniškega prometa, kar bo imelo tudi pozitivne učinke na okolje.

Poslanci SLS so prepričani, da bodo predlagane rešitve omilile stisko predvsem socialno najbolj ogroženih družinam in šolajočim oziroma študirajočim posameznikom. Kot je dejal Janez Ribič, ob tem upajo, da se bo spodbujanje uporabe javnega prevoza nadaljevalo tudi v smeri prilagajanja ostalim kategorijam prebivalstva.

Kot je dejala Marjana Kotnik Poropat, v DeSUS novelo podpirajo, saj menijo, da je za dijake in študente ter njihove starše in skrbnike dobrodošla vsaka finančna olajšava.

Nadzor nad denarjem Janez Vasle iz NSi pa je izpostavil prenos sredstev za subvencioniranje dijaških in študentskih prevozov na ministrstvo za infrastrukturo, ker bo z enotnim sistemom zagotovljena preglednost in učinkovit nadzor nad denarjem. Pozdravljajo še, da se bo tudi s temi spremembami cena vozovnic za upravičence znižala.

Pozitivna Slovenija, ki obstruira večino točk dnevnega reda, mnenja glede novele ni predstavila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin