Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 10. 2014,
12.35

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ebola

Nedelja, 12. 10. 2014, 12.35

4 leta, 11 mesecev

Nov primer ebole v ameriški bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zdravstveni delavec iz Teksasa v ZDA, ki je skrbel za ameriško žrtev ebole Thomasa Duncana, je tudi sam zbolel za smrtonosnim virusom te hemoragične mrzlice.

Rezultate preliminarnega testa sedaj preverjajo še v laboratoriju ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Atlanti. Prvi test, ki je pokazal okužbo s hemoragično mrzlico, so opravili v državnem laboratoriju v Austinu.

Šlo naj bi za medicinsko sestro Ameriške oblasti govorijo o okužbi nekoga od pripadnikov zdravstvenega osebja, po poročanju CNN pa naj bi šlo neuradno za medicinsko sestro. Zdravstvenega delavca oz. delavko, katerega ime ostaja javnosti skrito, so v karanteno umaknili po tem, ko je v petek dobil rahlo povišano telesno temperaturo. Rezultati prvih testov so bili znani pozno v soboto.

Oboleli je ves čas nosil ustrezno zaščitno opremo Pacient je sedaj nameščen v izolirani sobi, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno. Rezultat potrditvenega testa naj bi bil znan še danes. Teksaške oblasti so na novinarski konferenci pojasnile, da je oboleli Duncana zdravil ob njegovem drugem obisku v dallaški bolnišnici. Ves čas je nosil ustrezno zaščitno opremo, so zatrdili. "Zelo smo zaskrbljeni," je dejal zdravstveni uradnik Dan Varga in dodal, da je okuženi "sledil vsem predpisanim ukrepom". Oprema vključuje zaščitno masko, obleko in rokavice.

Okužba druge osebe z virusom ni bila nepričakovana "To ni novica, ki bi morala povzročiti paniko," pa je menil dallaški sodnik Clay Jenkins. Kot je poudaril, okužba druge osebe z virusom ni bila nepričakovana. Je pa dodal, da družina obolelega oziroma obolele želi popolno zasebnost. "Vedeli smo, da lahko pride še drugi primer, in smo se pripravljali na to možnost," pa je v izjavi poudaril vodja zdravstvenih oblasti v Teksasu David Lakey. "Krepimo našo ekipo v Dallasu in delamo z izjemno skrbnostjo, da bi preprečili nadaljnje širjenje," je zagotovil.

Izbruh ebole je doslej zahteval že več kot štiri tisoč žrtev, največ v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone.

Nadzori na letališčih Po zgledu New Yorka in Londona so tudi na letališču v Beogradu v soboto popoldne uvedli poostren nadzor nad potniki, ki prihajajo iz držav, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela. Med drugim potnikom preventivno izmerijo telesno temperaturo, enega od hotelov v bližini letališča pa so pripravili za nujne ukrepe karantene, če bodo ti potrebni.

Velika Britanija prestala vajo Velika Britanija se je medtem pripravljena spopasti z morebitnim izbruhom ebole, je po mnenju pristojnih dokazala sobotna obsežna vaja. V osemurni vaji na vsem Otoku so uporabili igralce, ki so se pretvarjali, da imajo ebolo, zdravstveni delavci pa so jih poskušali v različnih scenarijih čim bolje oskrbeti. Tem izrednim razmeram je sledila še simulacija sestanka posebnega vladnega odbora Cobra pod vodstvom ministra za zdravje Jeremyja Hunta.

V Veliki Britaniji so doslej sprejeli na zdravljenje le enega bolnika, zdravstvenega delavca Williama Pooleyja, ki se je s hemoragično mrzlico okužil v Sierri Leone in je nato septembra povsem ozdravel. A pristojni v Londonu menijo, da je prenos okužbe tudi na britanska tla le še vprašanje časa.

Virus pod nadzorom v treh mesecih? Čeprav se ebola trenutno širi izredno hitro, je posebni odposlanec ZN za ebolo David Nabarro v pogovoru za britanski BBC izrazil upanje, da bi lahko smrtonosni virus spravili pod nadzor v treh mesecih. To je po njegovem realen cilj. Dosegli naj bi ga predvsem po zaslugi krepitve zavedanja med ljudmi na prizadetih območjih. Domačini v zahodni Afriki namreč sprva sploh niso razumeli bolezni in tega, da je nalezljiva, zdaj pa so že veliko bolje obveščeni, je pojasnil.

Ne spreglejte